Menu

Veenendaal, Plaquette omgekomen NVV-leden

Veenendaal, Plaquette omgekomen NVV-leden

Geschiedenis


De plaquette voor omgekomen NVV-leden is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van het NVV die allen om verschillende redenen en in verschillende omstandigheden om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:
Willem van Barneveld, Kees van Hardeveld, Jos van Loosdrecht en Arie Scholte.

Willem van Barneveld was gemeenteraadslid voor de SDAP in Veenendaal. Tijdens de oorlogsjaren verborg hij in zijn huis (Savornin Lohmanstraat 18) de joodse familie Moppens. Op 19 april werden Van Barneveld en de twee onderduikers opgepakt. Zij bleken verraden te zijn. Zelf kwam hij in het concentratiekamp Buchenwald, waar hij omkwam op 26 februari 1945.

Kees van Hardeveld (doopnaam Cornelis) woonde aan de Nieuweweg en was bakker. Hij bezorgde Maurits Pach, een Joodse kennis uit Amsterdam, een onderduikadres in Veenendaal. Hij vormde een contactadres voor het gewapend verzet en verborg bij hem thuis wapens en explosieven. Ook haalde hij veel aardappels, haver en rogge naar Veenendaal en bakte dagelijks urenlang om zoveel mensen te kunnen voeden. Aan het einde van de oorlog werd hij gearresteerd en met Jos van de Loosdrecht gefusilleerd in Fort “De Bilt”.

Jos van de Loosdrecht (doopnaam Janus) slachtte illegaal en zorgde zodoende dat ook anderen te eten hadden. Verder was hij betrokken bij het gewapend verzet in Veenendaal. Aan het einde van de oorlog werd hij gearresteerd en naar Utrecht overgebracht. Met zes anderen werd hij gefusilleerd in Fort ‘De Bilt’ op 30 april 1945.

Arie Scholte kwam om tijdens een beschieting van de Nieuweweg in Veenendaal. Kort voor de bevrijding bleek Veenendaal vol te zitten met leden van de Hollandse SS en hielden de artilleristen van de Polar Bears Divsion halt bij de De Klomp. Via een vliegtuig werden troepenbewegingen in de gaten gehouden en werd gereageerd met artillerievuur. Vele burgers kwamen daarbij om het leven onder wie Arie Scholte.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette voor omgekomen NVV-leden in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is vervaardigd uit wit natuursteen en is bevestigd aan de keermuur in de Duivenweide tegen een achtergrond van zwart natuursteen. 

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:  

'TER GEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN
WILLEM V. BARNEVELD  26-2-‘45
ARIE SCHOLTE                 24-4-‘45
KEES HARDEVELD           30-4-‘45
JOS V.D. LOOSDRECHT   30-4-’45 ‘

Op de plaquette is de naam van Kees Hardeveld onjuist weergegeven. 

Wijzigingen
De plaquette voor de omgekomen leden van het NVV was aanvankelijk geplaatst in het gebouw van de vakbond NVV aan de Tuinstraat in Veenendaal. In het midden van de jaren ‘80 werd de plaquette naar de huidige locatie verplaatst. Het gebouw van de NVV had toen al een andere bestemming gekregen en is inmiddels afgebroken.

Overige info


Locatie
De plaquette is bevestigd aan de keermuur in de Duivenweide in Veenendaal (gemeente Veenendaal).

Bron
Dhr  C.D. van den Heuvel uit Veenendaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief