Menu

Veldhoven, monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden

Artiest: Wil Dams
Veldhoven, monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden

Geschiedenis


Het monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden is opgericht ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers van het bombardement op Cobbeek en de Heuvelstraat te Zeelst (gemeente Veldhoven) op 17 september 1944. Dit bombardement vond plaats op de eerste dag van de operatie 'Market Garden'. Hierbij werden in de ochtend bombardementen uitgevoerd op Duits afweergeschut en grondtroepen. Enkele honderden meters van Cobbeek zou een luchtafweergeschut (FLAK) geplaatst zijn dat het eigenlijke doel was van het bombardement.

De namen van de slachtoffers zijn;
Caterina Maria Gr. Aerts - d'Andrea, Henricus Petrus Martia M. Aerts, Johannes van Asperdt, Albertus van Bergen, Geertruida van Bergen, Petronella van Bergen - Derks, Theodorus van Bergen, Antonia van Gestel, Franciscus van Gestel, Henricus van Gestel, Martha van Gestel - van der Linden, Leonardus Vincentius de Haas, Petronella Maria Kanen, Wilhelmus B. C. van Laarhoven, Arnoldus Nicolaas Louwers, Albertus Renders, Johanna Renders-Verhees, Johannes Verwimp, Martinus Antonius Cornelis de Wit. 

18 van deze slachtoffers liggen op het kerkhof in Zeelst bij elkaar begraven, elk in een eigen graf. Het 19e slachtoffer overleed later in het ziekenhuis in Eindhoven en is in zijn woonplaats Heeze begraven.

Oprichting
Het monument is opgericht ter gelegenheid van het feit dat het bombardement zeventig jaar daarvoor heeft plaatsgevonden en er, naast een grafmonument, nog geen monument voor deze slachtoffers bestond. De oprichting van het monument was een initiatief van Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis en werd 

Onthulling
Het monument werd onthuld in de avond van 17 september 2014. De onthulling maakte deel uit van een uitgebreid programma. Deze werd begonnen in de Willibrorduskerk, waar voorafgaand een Heilige Mis opgedragen werd. Dit gebeurde vervolgens ook op het kerkhof, waar 18 slachtoffers begraven liggen. Hier werd onder andere een bloemstuk neergelegd. Na de dienst werd daar The Last Post gespeeld, waarna alle aanwezigen in een optocht naar de plek van het monument vertrokken. Op de route van de begraafplaats naar het monument hingen de In de de vlaggen halfstok en brandden kaarsen voor de huizen. Bij de ingang van Meiveld, vlakbij het monument waren veel verschillende mensen aanwezig zoals mensen van de gilde, scouts, leerlingen, nabestaanden en enkele honderden belangstellenden. Tijdens de ceremonie kwamen verschillende sprekers aan het woord, waaronder Tiny Renders van de initiatiefnemende stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, kolonel Van Soest van Vliegbasis Eindhoven en burgemeester Jack Mikkers. Vervolgens werden de namen en leeftijden van de slachtoffers voorgelezen en legden leden van de scouting witte rozen bij het monument. Tenslotte werd twee minuten stilte in acht genomen en het Wilhelmus gespeeld. Na afloop van de plechtigheden werd een concert gehouden door harmonie L‘Union Fraternelle en het Veldhovens Mannenkoor.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden in Veldhoven (gemeente Veldhoven) is een sculptuur in de vorm van een bliksemschicht die inslaat in de grond. De naam van het sculptuur is 'Donderslag bij heldere hemel'. Het beeld is vervaardigd door Wil Dams.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief