Menu

Veldhoven, plaquette op de Onze Lieve Vrouwebrug

Artiest: Jacq. Bijnen (1940)
Veldhoven, plaquette op de Onze Lieve Vrouwebrug

Geschiedenis


Het monument op de Onze Lieve Vrouwenbrug bij Veldhoven (gemeente Veldhoven) is opgericht ter nagedachtenis aan de bevrijding van Veldhoven op 18 september 1944. De plaquette is geplaatst op het punt waar een militaire verkenningseenheid, komende uit de richting Waalre, de eerste ’stappen’ op Veldhovense bodem zette op 18 september 1944.

Na de geallieerde invasie in Normandië en de daaropvolgende heftige strijd in Noord-Frankrijk werd de Duitsers op 14 augustus een beslissende nederlaag toegebracht. Er volgde een snelle opmars via Parijs, Brussel en Antwerpen, en maandag 11 september 1944 stond het Tweede Britse Leger bij Lommel aan de Nederlandse grens. Om het laatste verzet van de vijand te breken had de Engelse veldmaarschalk Montgomery een aanvalsplan opgesteld onder de codenaam ’Operatie Market Garden’. Het was de bedoeling vanuit het bevrijde België via Valkenswaard-Eindhoven-Son-Uden naar Nijmegen en Arnhem door te stoten. Zondag 17 september 1944 startte de geallieerde bevrijdingsoperatie. Door de lucht vloog een indrukwekkende armada bommenwerpers, gevechts-, jacht- en transportvliegtuigen. Zij vervoerden luchtlandingstroepen die op verschillende plaatsen zouden worden gedropt met het doel bruggen over de grote rivieren onbeschadigd in handen te krijgen om de snelle opmars te waarborgen.

Het grondleger trachtte vanuit België een bres te slaan in de Duitse verdedigingsstrook aan de Nederlands-Belgische grens. Na hevige gevechten bereikte de voorhoede van de Engelse troepen tegen 18.00 uur de markt te Valkenswaard. Maandag 18 september slaagde een verkenningseenheid van de geallieerde hoofdmacht erin vanuit Valkenswaard Veldhoven te bereiken via Waalre over de Onze Lieve Vrouwedijk en de brug over de Dommel. Andere eenheden volgden later op die dag via de Volmolenweg-Heers en via de Locht. Algemeen werden deze acties gezien als dé bevrijding van Veldhoven.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven voor de herdenking van 65 jaar bevrijding Veldhoven.

Onthulling
De plaquette werd op 18 september 2009 onthuld door de burgemeester van Waalre, mr. De Wijkerslooth, bijgestaan door de wethouders Venema (Veldhoven), Teeven (Waalre) en door enkele jongeren uit Waalre en Veldhoven.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Onze Lieve Vrouwebrug bij Veldhoven (gemeente Veldhoven) bestaat uit een ovaalvormige alluminium plaquette van 92,5 cm, bij 47,5 cm.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'*BRUG NAAR DE BEVRIJDING VAN VELDHOVEN*

IN HET SPOOR VAN MARKET GARDEN
65 JAAR VRIJ 18 SEPTEMBER 2009

18 SEPTEMBER 1944'

Symboliek
Op de plaquette staat in reliëf een Humber verkenningsvoertuig uitgebeeld. Dit refereert aan de eerste geallieerde militaire verkenningsactie op 18 september 1944 die de inleiding werd voor de bevrijding van Veldhoven.

Wijzigingen
De originele bronzen plaquette is in januari 2015 van de brug gestolen. In juni 2014 is eerder geprobeerd de plaquette van de brug te stelen. Die keer lukte het de dief niet om de plaquette van de brug te verwijderen. De Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven heeft in maart 2015 besloten een replica van de plaquette van alluminium te laten vervaardigen. Deze is op 15 juli 2015 op de plaats van de oorspronkelijke plaquette aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de Onze Lieve Vrouwebrug over de rivier de Dommel bij Veldhoven (gemeente Veldhoven), op de gemeentegrens Waalre-Veldhoven. De plaquette is geplaatst op het punt waar een militaire verkenningseenheid, komende uit de richting Waalre, de eerste ’stappen’ op Veldhovense bodem zette op 18 september 1944.

Bronnen

Voor meer informatie
Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven
Dijkhei 5
5508 VT Veldhoven
040 - 254 65 41
veldhoven.shev@kpnplanet.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief