Menu

Venlo, plaquette in het NS-station (2)

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Venlo, plaquette in het NS-station (2)

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Venlo is aangebracht ter nagedachtenis aan twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

M.J.H. Gielen en G.H. Versleijen.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Venlo is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
G.H. VERSLEIJEN
M.J.H. GIELEN'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Restauratie
Op de vooravond van de dodenherdenking in 1978 is de plaquette ontvreemd. Naderhand is aan de hand van een foto een vervangende plaat gemaakt.

Wijziging
De plaquette is afkomstig van het voormalige station Meerlo-Tienray. In 1968 is de plaat overgebracht naar Venlo.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de muur van het plaatskaartenkantoor van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan het Stationsplein te Venlo.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief