Menu

Vinkeveen, oorlogsmonument

Artiest: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Vinkeveen, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan acht plaatsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

J.W. Blom, C. Zaal, J.H.A. Driehuis, P.H. van Beek, J.R.J. Jetten, N. Kroon, A. Schockman en D. van Vliet.

In Vinkeveen gingen in de avond van 4 mei 1945 veel mensen de straat op om de bevrijding te vieren. Te vroeg, want hoewel de Duitse troepen in Noordwest-Europa op 4 mei om 18:30 gecapituleerd hadden, ging de capitulatie pas op 5 mei om 08:00 in. Daarnaast waren er ook nog geen geallieerde troepen te zien.  

Kolonel Henri Koot (bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) had een uitdrukkelijk order uit laten gaan waarin hij opriep 'alle acties onmiddellijk te staken' en iedere gewapende actie tegen de bezetter te vermijden. Het lijkt erop dat deze informatie niet goed en niet tijdig in Vinkeveen bekend is..Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten in Vinkeveen hielden op 5 mei desondanks gewapende patrouilles bij de doorgaande wegen. In de incidenten die hierop volgden, sneuvelden zes verzetsmensen tijdens een vuurgevecht met de bezetter. De exacte toedracht is onduidelijk omdat de getuigenissen uiteenlopen.

De omgekomen B.S.'ers zijn op 9 mei 1945 met eer begraven op het R.K. kerkhof en de N.H. begraafplaats. Hun grafmonumenten zijn bijna identiek. Nadien zijn de zes graven onder bescherming gesteld van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting en ze mogen dus niet geruimd worden.

Behalve de zes B.S.-ers worden met het monument ook Johannes Wilhelmus Blom en Cornelis Zaal herdacht. Blom is tijdens de meidagen van 1940 omgekomen in Schiedam. Zaal overleed in mei 1941 in Arnhem aan de verwondingen die hij als huzaar een jaar eerder tijdens oorlogshandelingen had opgelopen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) is een koperen beeld van een knielende, treurende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zandstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR HET VADERLAND VIELEN
1940 - 1945

JOH. W. BLOM
CORN. ZAAL
JOZ. H.A. DRIEHUIS
PETR. H. VAN BEEK
JAN R.J. JETTEN
NIC. KROON
ANT. SCHOCKMAN
DIRK VAN VLIET'.

Het beeld is gesigneerd 'CEPHAS ST. 1947'.

Symboliek
De terneergeslagen vrouwenfiguur symboliseert het verdriet om de doden.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Herenweg/Heulweg te Vinkeveen.

Bronnen

  • Gemeente De Ronde Venen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980);
  • Vinkeveen en de Tweede Wereldoorlog, Adriaan Turkenburg. (Wilnis, Stichting Proostdijer Publicaties, 2000);
  • Krantenartikel in de Proosdijlander van 2 mei 1995;
  • Artikel in Weekmedia van 5 mei 1993;
  • Jan Rouwenhorst, ‘Vinkeveen 5 mei 1945’ in De Proosdijkoerier jaargang 21 (2005) nr 1, blz. 4 – 15.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief