Menu

Vledder, monument 'Kamp Vledder'

Vledder, monument 'Kamp Vledder'

Geschiedenis


Het monument 'Kamp Vledder' in Vledder (gemeente Westerveld) herinnert aan het verblijf van 180 joodse mannen in dit werkkamp in 1942.

Begin 1942 werden grote groepen joodse mannen opgeroepen voor tewerkstelling elders in Nederland. Zij werden daartoe samengebracht in kampen, waarvan een groot aantal in Drenthe was gelegen. Het samenbrengen van deze mannen in kampen was in feite een stap op weg naar isolatie van de joodse bevolkingsgroep uit de samenleving. Kamp Vledder is in 1941 gebouwd. Het is niet duidelijk voor welke groep het kamp in dat jaar functioneerde. Vanaf 10 januari 1942 tot 2 oktober 1942 verbleef een groep van 180 joodse mannen in het kamp. Zij werden gedwongen tot allerlei werkzaamheden in de omgeving. Zo verrichtte men werkzaamheden aan een weg in Vledderveen, die heden ten dage nog 'Jodenweg' heet. Op 2 oktober 1942 werden alle in Drenthe verblijvende joden in een groots opgezette actie overgebracht naar Kamp Westerbork. Vervolgens zijn zij naar de concentratiekampen gedeporteerd. Slechts een enkeling heeft de oorlog overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Kamp Vledder' in Vledder (gemeente Westerveld) is een zwerfkei met plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'VANAF 10 JANUARI 1942
VERBLEVEN 180 JOODSE LANDGENOTEN
IN EEN WERKKAMP DAT ZICH OP DEZE PLAATS BEVOND.
OP 2 OKTOBER VAN DAT JAAR WERDEN ZIJ VIA
KAMP WESTERBORK
NAAR DE DUITSE VERNIETIGINGSKAMPEN
GEDEPORTEERD.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de Middenweg in Vledder (gemeente Westerveld), voor de laatste resterende barak van het kamp waar in de Tweede Wereldoorlog groepen joodse mannen werden samengebracht.

Bronnen
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.
Voor meer informatie
Vledder in de Tweede Wereldoorlog van L. Lambregts, (2e druk Steenwijk, 1995).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief