Menu

Voorhout, bevrijdingsmonument

Artiest: Henk J. Etienne
Voorhout, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in Voorhout (gemeente Teylingen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren en in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het gedenkteken brengt tevens de bevrijding in herinnering.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

G.J. Bel, N.L. Hermans, E.J. Muller, G.J. van Rheenen, B.J.J Timmers en J. van der Voet.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1957.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Voorhout (gemeente Teyliingen) is een bronzen beeld van een wegvliegende duif. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk. Op het voetstuk zijn drie plaquettes aangebracht.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR HEN
DIE VIELEN
1940
1945.'

De tekst op de eerste plaquette luidt:

'B.J.J TIMMERS
G.J. VAN RHEENEN.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'NEDERLANDS
OOST-INDIË
1945-1950.'

De tekst op de derde plaquette luidt:

'G.J. BEL
N.L. HERMANS
E.J. MULLER
J. VAN DER VOET.'

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Wijziging
De plaquettes zijn later aan het monument toegevoegd. Op 3 mei 2017 werd het monument in hernieuwde vorm onthuld door Gerdi Verbeet, Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met mevrouw Carla Breuer, Burgemeester van de Gemeente Teylingen. Op het vernieuwde en uitgebreide moment staan niet enkel slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen maar álle slachtoffers met een link naar Voorhout genoemd. Ook is er een naam van het monument geschrapt.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein te Voorhout (gemeente Teylingen).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief