Menu

Voorst, plaquette voor de familie van Gelder

Voorst, plaquette voor de familie van Gelder

Geschiedenis


Het monument is opgericht ter nagedachtenis Marie van Gelder-Mozes, Isaak van Gelder en zijn broer Israël van Gelder. Zij zijn allen gedeporteerd naar Auschwitz en daar vermoord. Hun zoon Jacques van Gelder heeft de oorlog in onderduik overleefd.Israël en Jacques van Gelder werden eerst tewerkgesteld in Kamp de Wittebrink te Hummerlo. Toen zij van hieruit naar kamp Westerbork werden, besloten ze te ontsnappen. Israël werd door de politie opgepakt en naar Auschwitz vervoerd waar hij gelijkt werd vermoord. Jacques keerde terug naar zijn ouders in Voorst om vervolgens samen onder te duiken in Hall. Na een maand werd het onderduikadres verraden en werd het huis omsingeld door de Brummense politie. Een voor een werden de onderduikers uit het pand gehaald. Jacques wist zich in het hooi op de hooizolder te verstoppen en werd niet ontdekt. Zijn ouders werden naar Auschtwitz gedeporteerd en daar vermoord. Jacques verbleef tijden de oorlog op verschillende onderduikadressen en wist de oorlog te overleven. Later vernam hij dat zijn familieleden allemaal waren gedeporteerd en vermoord.Oprichting Het monument is opgericht op initiatief van Jacques van Gelder en Edi van Gelder, de zoons van overlevende Jacques van Gelder. Zij hebben het monument gerealiseerd in samenwerking met Gerrit Smit, buurman van de familie van Gelder in Voorst ten tijde van de oorlog, en zijn dochter Karin Smit.Onthulling Het monument is op 20 april 2022 onthuld.

Info


Vorm en materiaal De plaquette voor de familie van Gelderen in Voorst (gemeente Voorst) bestaat uit een plaquette van zwart natuursteen met tekst en de portretten van Marie van Gelder-Mozes, Isaak van Gelder en zijn broer Israël van Gelder.

Overige info


Locatie De plaquette bevindt zich aan de gevel van het Speelparadijs Pannenkoekenhuis aan de Wilhelminaweg in Voorst (gemeente Voorst). Dit pand was in het verleden eigendom van de familie van Gelder, die hier een hotel en café-restaurant 'het wapen van Gelderland'runden. Tijdens de oorlog werden zij onteigend.Bron Karin Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief