Menu

Wageningen, monument in museum De Casteelse Poort

Artiest: J. van de Kerks
Wageningen, monument in museum De Casteelse Poort

Geschiedenis


Het monument in museum De Casteelse Poort herinnert de inwoners van Wageningen aan de bevrijding van 5 mei 1945.

In hotel De Wereld ondertekende de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen ('Orders on the surrender'¹), in het bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Het gedenkteken is geschilderd in december 1953.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in museum De Casteelse Poort te Wageningen is een schilderij in olieverf. Op het canvas staan de Canadese generaal Charles Foulkes, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard en de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz afgebeeld, samen met drie andere mannen. Het monument is 1 meter 65 hoog en 2 meter 15 breed. Het schilderij is een weergave van de ondertekening van de capitulatie door de bezetter op 5 mei 1945.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het schilderij zich in hotel de Wereld.

Overige info


Locatie
Het schilderij hangt in museum De Casteelse Poort in het Bowlespark te Wageningen.

Bronnen

  • Gemeente Wageningen;
  • Museum De Casteelse Poort.

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen ('Orders on the surrender').

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief