Menu

Waskemeer, monument voor Simon van Hasselt

Geschiedenis


Het monument voor Simon van Hasselt herinnert de inwoners van Waskemeer (gemeente Ooststellingwerf) aan de deportatie van het joodse gezin Van Hasselt.

Simon van Hasselt werd geboren op 5 november 1900 in Siddeburen. Hij was sinds 10 februari 1932 hoofd van de lagere school in Haulerwijk-beneden (thans Waskemeer). Op 1 april 1941 werd hij op last van de bezetter overgeplaatst naar een joodse school in Winschoten. Toen deze school werd opgeheven, verhuisde Van Hasselt met zijn gezin naar Groningen. Tot het eind van 1942 was hij verbonden aan de joodse school in Groningen. Uiteindelijk werd hij samen met zijn vrouw Geertje Nieweg en twee dochters Hermi Sophia Kaatje en Sophia Kaatje op 28 februari 1941 opgepakt en via het doorgangskamp Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Hier werden zij op 12 februari 1943 vergast.

De openbare basisschool in Waskemeer is naar Simon van Hasselt genoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Simon van Hasselt in Waskemeer (gemeente Ooststellingwerf) is een marmeren gedenkplaat met inscriptie. Op de gedenkplaat is een afbeelding van de davidster aangebracht. De plaquette is 70 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 3 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 1945

TER GEDACHTENIS
AAN DE HEER SIMON
VAN HASSELT GEBOREN
TE SIDDEBUREN OP
5 - 11 - 1900, HOOFD
DER SCHOOL ALHIER
VAN 10 - 2 - 1932 TOT
28 - 2 - 1941, DIE MET
ZIJN VROUW EN TWEE
KINDEREN IS OMGE-
KOMEN.'

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de openbare Meester van Hasseltschool aan de Bakkeveensterweg in Waskemeer. De plaquette kan in overleg met de schooldirectie worden bezichtigd.

Bronnen

  • Gemeente Ooststellingwerf;
  • Vereniging Plaatselijk Belang Waskemeer;
  • Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Friesland van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2001). ISBN 90 5294 222 6.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief