Menu

Wehl, oorlogsmonument

Wehl, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Wehl (gemeente Doetinchem) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twaalf oorlogsslachtoffers luiden:

J. Berendsen, J.A.R. Brussen, G.A. Diesveld, F.H. van Emden, B. J. Evers, T.B. Heitink, J.L. Lukassen, A.M. van Mierlo, W.J. Nierkes, B. Slösser, L. Slösser en S. Slösser.

Saartje Slösser, haar zuster Betje en hun neef Levie woonden op de hoek van de Didamseweg en de Jhr. De Bellefroidweg in Wehl. Saartje en Betje werden in de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de bezetter en gedeporteerd naar Sobibor. Daar zijn de zusters op 14 mei 1943 om het leven gebracht. Hun neef Levie Slösser dook onder, maar werd door een landwachter gearresteerd. Hij overleed op 18 februari 1945 in Vaihingen.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wehl (gemeente Doetinchem) is een gemetselde gedenksteen met bronzen plaquette. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter 50 breed en 14 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER EERBIEDIGE
NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE ONS DOOR
DEN OORLOG 1940 : 1945
ONTVIELEN.

B.J. EVERS.
B. SLÖSSER.
L. SLÖSSER.
S. SLÖSSER.
W.J. NIERKES.
T.B. HEITINK.
J.A.R. BRUSSEN.
F.H. VAN EMDEN.
G.A. DIESVELD.
J. BERENDSEN.
J.M. LUKASSEN.
A.M. VAN MIERLO.

R.I.P.'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de plaquette tegen de muur van het oude gemeentehuis bevestigd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief