Menu

Welberg, bevrijdingsmonument

Welberg, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in Welberg (gemeente Steenbergen) is opgericht ter nagedachtenis aan de 30 inwoners van Welberg en de 57 Canadezen van het South Alberta Regiment die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Welberg telt sinds 2011 twee ereleden van het South Alberta Regiment. In februari mocht historicus Robert Catsburg al toetreden tot de groep oud-strijders die in de herfst van 1944 Steenbergen en omgeving kwamen bevrijden. Later is ook Angelo Somers, beheerder van het oorlogsmonument aan de Canadezenweg, opgenomen als erelid van het regiment.

Onthulling
Op 4 mei 2005 is een bronzen schild van het Alconquin Regiment uit Canada onthuld en op 30 oktober 2005 is een bronzen plaquette met daarop de namen van de Welbergse oorlogsslachtoffers onthuld en ingezegend. op 1 november werd bij de herdenking van 65 jaar bevrijding een informatiepaneel, met daarop de namen van 57 Canadezen en achtergrondinformatie over de bevrijding van de Welberg, onthuld door Lisa Lavoie van de Canadese ambassade en burgemeester Jan Hoogendoorn.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Welberg (gemeente Steenbergen) is een klok met klokkenstoel.

Tekst
Op de bronzen plaquette staan de namen van de Welbergse oorlogsslachtoffers. Op het informatiepaneel staan de namen van de 57 omgekomen Canadezen militairen. Tevens staat op dit informatiepaneel achtergrondinformatie over de bevrijding van de Welberg.

Wijzigingen
Op 4 mei 2005 is een bronzen schild toegevoegd. Op 30 oktober 2005 is de bronzen plaquette toegevoegd. Op 1 november 2009 is een informatiepaneel toegevoegd.
Op 28 april 2010 werd de bronzen klok gestolen. Voor de herdenking op 4 mei 2010 werd een geleende klok gebruikt. Canadeze veteranen loofden een beloning uit voor het vinden van de gestolen klok. De klok is vervangen door een ijzeren exemplaar. Ook de bronzen plaquettes zijn inmiddels vervangen door kunststof replica's.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief