Menu

Wijchen, Nederlands grafmonument

Wijchen, Nederlands grafmonument

Geschiedenis


Het Nederlands grafmonument in Wijchen is opgericht ter nagedachtenis aan de dertien dorpsgenoten die zijn omgekomen tijdens een geallieerd vergissingsbombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.In februari 1944 werd tijdens de 'Big Week' getracht de vliegtuigindustrie van de bezetter te vernietigen. Bij vergissing werd op de derde dag van de operatie (22 februari) het stadshart van Nijmegen door Amerikaanse bommenwerpers verwoest door 144 brisantbommen en circa 150 splinterbommen.Het aantal slachtoffers is nooit exact vastgesteld, omdat de schade enorm was (1.300 huizen werden verwoest), een deel van de lichamen onherkenbaar was en veel slachtoffers van buiten de stad waren gekomen. Bij dit incident zijn dertien inwoners van Wijchen om het leven gekomen.Op de website 'Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945' staat een overzicht met gegevens over de slachtoffers van dit vergissingsbombardement.

Info


Vorm en materiaal Het Nederlands grafmonument in Wijchen is een kruisvormige gedenksteen.Tekst De tekst op het gedenkteken luidt:'OMGEKOMEN BIJ HET BOMBARDEMENT VAN NIJMEGEN OP 22-2-1944 BID VOOR HUNNE ZIELEN'.Wijzigingen Het oorspronkelijke gedenkteken was vervaardigd uit wit natuursteen. Het monument is vervangen door een nieuw kruis van graniet. Op het nieuwe monument zijn de namen van Wijchense slachtoffers opgenomen.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op de begraafplaats achter St. Antonius Abt kerk, gelegen aan de Oosterweg te Wijchen.Bronnen
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief