Menu

Wijhe, 'Monument 1940-1945'

Artiest: Ir. P. Lankhorst (ontwerp), Firma Hofstra (uitvoering)
Wijhe, 'Monument 1940-1945'

Geschiedenis


Het 'Monument 1940-1945' in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, en in het bijzonder aan de Canadese luitenant Andersons, die op 11 april 1945 bij de bevrijding van het dorp is gesneuveld. Op 7 mei 1945 is in een opslagloods van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in de toenmalige vloerzeilfabriek munitie tot ontploffing gekomen. Hierbij kwamen negentien mensen om het leven.

Oprichting
Vlak na de bevrijding werd in Wijhe een commissie opgericht tot oprichting van een monument. Onder voorzitterschap van dokter Hoogendoorn werd geld ingezameld onder de burgerij. Na afkeuring van het eerste ontwerp kreeg de commissie op 14 januari 1948 toestemming van de overheid tot plaatsing van een gedenkteken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948 door mevrouw M. Douglas-Govan, een vriendin van de moeder van luitenant Andersons.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is een zuil van roze zandsteen, bekroond met een gebeeldhouwde leeuw die het wapen van Wijhe vasthoudt. Op de zuil is een tekst aangebracht.

Wijziging
Op 4 mei 2017 is naast het oorspronkelijke monument een frame aangebracht met acht plaquettes. Hierop zijn de namen aangebracht van 73 oorlogsslachtoffers uit Wijhe. Omdat het monument al snel begon te roesten is er in juni 2017 onderhoud gepleegd. 

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Stationsweg/Oranjelaan te Wijhe (gemeente Olst-Wijhe).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief