Menu

Wijk en Aalburg, oorlogsmonument

Wijk en Aalburg, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan 37 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan J.N. Robichaud (Canadese soldaat) en F. Tough (Britse soldaat) die in de gemeente sneuvelden.

Op 5 januari 1945 werd de bakkerij van Van der Pol (nabij de N.H. kerk) getroffen door een bom. In de kelder schuilden op dat moment 32 mensen. Slechts vier van hen overleefden dit drama. Van de slachtoffers liggen er 23 begraven op 'Rusthof'.

De namen van deze slachtoffers luiden:

Gijsbert van Helden, Fransje Adriana Kramer, Bertus Cornelis Kuipers, Cornelia Bartha Kuipers, Cornelis Kuipers, Dirk Lakerveld, Johanna Lakerveld, Teuntje Lakerveld, Francisca de Leeuw van Weenen, Leendert van Masbergen, Johanna G. van Mersbergen, Peterke G. van Mersbergen, Antonie Mouthaan, Bartha Mouthaan, Ruth van der Pol, Adriana van Rijswijk, Dirk van Rijswijk, Susanna R. van Rijswijk, Martina J. van der Schans, Marcelus Schouten, Ottolina Aletta van Tilborg, Anneke Verzijl en Aletta van Wijk.

Veertien inwoners kwamen om door bombardementen, landmijnen of granaatscherven.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

Cornelis Baks, Huibert van Bergeijk, Gerrit Pieter Bouman, Arie de Graaff, Willem Hoeflaken, H.C. van Kapel (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Corstiaan Nieuwkoop, Gijsbert van der Pol, Adriaan van Rijswijk, Antonie van Rijswijk, Bastiaan Roza (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Jan van Tilborg, Pieter Hendrik Versteeg en Nicolaas Vos.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is een massagraf dat bestaat uit drie liggende zerken van hardsteen met daarachter een gemetselde muur. Aan weerszijden bevindt zich een oorlogsgraf met een gedenksteen. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 25 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken is een bijbelcitaat (Ps.103 vs 15 t/m 18). De tekst luidt:

'ZIJ WERDEN DOOR OORLOGSGEWELD
UIT ONS MIDDEN GERUKT '.

Op de drie grafzerken zijn de namen van 39 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Veldstraat te Wijk en Aalburg (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief