Menu

Winschoten, monument bij de Joodse begraafplaats

Winschoten, monument bij de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument bij de Joodse begraafplaats in Winschoten is opgericht ter nagedachtenis aan de 389 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

In het begin van de bezetting werden joodse mannen per trein naar werkkampen in Nederland vervoerd. Vanaf oktober 1942 werden joodse inwoners van Winschoten door de bezetter opgepakt en gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen.

Info


Vorm en materiaal
Het monument bij de Joodse begraafplaats in Winschoten (gemeente Oldambt) is een zuil, bekroond met een davidster. Het gedenkteken is geplaatst op een gedeeltelijk ommuurd pleintje.

Tekst
De tekst op de zuil is zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands:

'BLIJVEND ZIJ DE HERINNERING AAN
DE KINDEREN ONZER GEMEENTE
446 IN GETAL.
DOOR DE WREDE HAND DER VIJANDEN
VAN ONS WEGGERUKT
IN DE JAREN 5702 - 5705 / 1940 - 1945.
MOGEN ZIJ ZETELEN
IN GODS LICHTGLANZEN'.

In 1995 is bekend geworden dat het aantal van 446 joodse burgers niet klopt. Het exacte aantal is niet meer na te gaan, omdat er vóór 3 oktober 1942 al joodse mannen uit Winschoten per trein naar werkkampen in Nederland zijn vervoerd. Het getal moet '389' zijn.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij de ingang van de Joodse begraafplaats, gelegen aan het St.-Vitusholt te Winschoten (gemeente Oldambt).

Bron
Gemeente Winschoten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief