Menu

Woensdrecht, monument aan de Onderstal

Woensdrecht, monument aan de Onderstal

Geschiedenis


Het monument aan de Onderstal herinnert de inwoners van Woensdrecht aan de slag om Woensdrecht in oktober 1944.

De Sherman-tank behoorde toe aan de 4de Canadese divisie, Fort Carry Horse. Op de vierde dag na de invasie in Normandië is de tank in Frankrijk aan wal gekomen en ingezet om naar het noorden op te trekken. Een tankcorps is bij Philipine (Zeeland) Nederland binnengekomen en is vandaaruit doorgetrokken naar Antwerpen. Vanuit Antwerpen is de tank via Huijbergen over de Woensdrechtse Heide getrokken om daar de Herman-Göringtroepen van achteren aan te vallen. Bij deze actie zijn enkele tanks achtergebleven.

Oprichting
Door de Materiaalbeproevingsafdeling II van de Koninklijke Landmacht in Huijbergen is de tank uit het zand van de Woensdrechtse Heide gelicht, vervoerd en in de avonduren door vrijwilligers in originele staat teruggebracht en overgedragen aan de gemeente Woensdrecht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 mei 1978 door burgemeester J. van Leeuwen.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Onderstal in Woensdrecht is een originele Amerikaanse Sherman-tank. Bij de tank is een goudkleurig gedenkplaatje geplaatst, bevestigd op een paal. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 3 meter breed en vijf meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'DEELGENOMEN AAN
"DE SLAG"
OM WOENSDRECHT
OKTOBER 1944.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de Onderstal in Woensdrecht. Hier staat tevens het monument 'Vrouw die een oorlogsslachtoffer zorgzaam opbeurt'.

Bron
Gemeente Woensdrecht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief