Menu

Woldendorp, oorlogsmonument

Artiest: R.D. Meijer
Woldendorp, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Woldendorp (gemeente Delfzijl) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers uit de voormalige gemeente Termunten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandellingen om het leven zijn gekomen. Onder hen waren veertien joodse slachtoffers.

De namen van de veertien joodse slachtoffers luiden:

Leo Cohen, Lowie Cohen, Jozeph Cohen, Ingeborg Cohen van den Berg, Izaäk Cohen van den Berg, Martha Cohen van den Berg-Brückman, Maria Thérèse Cohen-Nieweg, Clara Nieweg, Arent Oudgenoeg, Frouktje Oudgenoeg, Henderika Oudgenoeg, Lena Oudgenoeg, Markus Oudgenoeg en Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Woldendorp (gemeente Delfzijl) is een zwerfkei met bronzen plaquette. Op de gedenkplaat zijn de namen van de oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Termunten aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
H. BERRELKAMP * A.L. GORTER
A. BLOM * G. BOELMAN * H. BOS * W. BOS * E.
BRIEK * K. DALLINGA * H. GROENHAGEN *
P. MELINGA * H. HEETHUIS * G. KOK A. LAND
MAN * E. VAN DER MEULEN * D.H.A. NABER *
A. PRINCIPAAL * E. STEGMEIJER * O. STUUT *
H. VAST * K. DE VRIES * E. VAN DER WERF *
M. WIERINGA * A. ZEEMERING
FAM. COHEN * FAM. OUDGENOEG
FAM. COHEN VAN DEN BERG
† 1940-1945 †'.

Wijzigingen
De plaquette bevond zich oorspronkelijk in het gemeentehuis van Termunten, dat in Woldendorp was gevestigd. Na de herindeling van de gemeente is de zwerfkei aan het monument toegevoegd, dat toen een plaats kreeg in de Belkestraat.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de H.Berrelkampstraat en de Zwaagweg te Woldendorp (gemeente Delfzijl).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief