Menu

Wolfheze, gedenksteen voor omgekomen bemanningsleden

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Wolfheze aan de crash van een RAF Dakota op 19 september 1944. Bij deze crash kwamen de Flight Lieutenant David Lord VC DFC en de bemanning om het leven.

David Lord, geboren in Ierland, was piloot bij het 271e squadron van de Royal Air Force. Als piloot vloog hij tijdens de Slag om Arnhem één van de Dakota transportvliegtuigen die op dinsdag 19 september 1944 verantwoordelijk waren voor de bevoorrading van de Britse airbornes in Oosterbeek.

Op een hoogte van 500 meter in de buurt van Nijmegen werd het vliegtuig van David Lord geraakt door luchtafweergeschut. De rechter motor van het vliegtuig vloog daardoor in brand. David Lord kreeg postuum een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding, voor zijn heldhaftige poging om zijn bevoorradingsvlucht te voltooien ondanks dat zijn vliegtuig in brand stond.

Oprichting
Het monument is opgericht door gemeente Renkum in samenwerking met historicus Theo van Middelkoop, Stichting Market Garden Foundation en Natuurmonumenten. 

Onthulling
Het monument is op donderdag 19 september 2019 onthuld door Lucinda Lord, de nicht van David Lord, en veteraan Ron Johnson.

Info


Vorm en materiaal
De gedenksteen voor omgekomen bemanningsleden in Wolfheze (gemeente Renkum) bestaat uit een veldkei met daarop een plaquette van zwart natuursteen. Op de plaquette zijn afbeeldingen en tekst aangebracht in het Nederlands en Engels.

Overige info


Locatie
De gedenksteen staat op het uitzichtpunt van natuurgebied Reijerscamp aan de Duitsekampweg in Wolfheze (gemeente Renkum).

Bron
Natuurmonumenten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief