Menu

Wolvega, plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis

Wolvega, plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis

Geschiedenis


De plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis te Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan zes Stellingwerfse militairen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Hendrikus Anthonius Dijkstra uit Peperga, Johannes Hendrikus van der Hoeff uit Spanga/Scherpenzeel, Heine Andries de Jong uit Oldetrijne, Sijbrand van der Meulen uit Wolvega, Geert de Vries uit De Hoeve en Frederik Wapstra uit Wolvega.

De oorlogsslachtoffers liggen op diverse plaatsen in Nederland begraven. Enkelen zijn overgebracht naar de militaire begraafplaats op de Grebbeberg in Rhenen of naar het ereveld in Loenen. Een zevende naam is niet op het gedenkteken aangebracht, omdat de naam van deze Stellingwerfse militair (Kornelis Wind) reeds herdacht wordt op het monument aan de Thialfweg in Heerenveen en op het tableau aan de kerkmuur aan de Midstraat te Joure.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 mei 2003 door burgemeester Remco Heite en initiatiefnemer Wiebe de Vries. Bij de plechtigheid zei de heer De Vries het volgende: 'Vandaag is het dan zover dat we met elkaar een plaquette mogen onthullen die is aangebracht aan het oude voormalige gemeentehuis, omdat we menen dat dit gebouw in het patroon past, aangezien destijds de oproepen voor de militaire dienstplicht vanuit dit gebouw werden verzonden.'

Info


Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van het voormalige gemeentehuis te Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEVALLEN IN DE STRIJD
TEGEN DE DUITSE
OVERWELDIGER
IN DE MEIDAGEN
VAN 1940:

HEDRIKUS ANTHONIUS
DIJKSTRA

JOHANNES HENDRIKUS
VAN DER HOEFF

HEINE ANDRIES
DE JONG

SIJBRAND
VAN DER MEULEN

GEERT
DE VRIES

FREDRIK
WAPSTRA'.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van het voormalige gemeentehuis (nu VVV-kantoor) op de hoek Heerenveenseweg/Van Harenstraat te Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Bron
Leeuwarder Courant van 2 mei 2003.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief