Menu

Wommels, gedenkraam in het gemeentehuis

Geschiedenis


Het gedenkraam in het gemeentehuis te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân) werd aangeboden door Limburgse evacués uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid in de gemeente Baarderadeel. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werden zij door de inwoners opgevangen en verzorgd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Info


Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam met een afbeelding van de Barmhartige Samaritaan die hulp biedt aan een noodlijdende mannenfiguur.

Tekst
De tekst op het gedenkraam luidt:

'EVACUATIE'.

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan, die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Wijziging
Het gedenkraam bevond zich eerst zich boven de zijingang van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Baarderadeel te Mantgum. In 1984 werden de gemeenten Baarderadeel (Mantgum) en Hennaarderadeel (Wommels) samengevoegd tot de gemeente Littenseradiel. Het oude gemeentehuis van Baarderadeel in Mantgum is aan een particulier verkocht en het gedenkraam is verhuisd naar het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Littenseradiel te Wommels. Vanaf 2018 is de plaats onderdeel van gemeente Súdwest-Fryslân.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het gemeentehuis van  Littenseradiel te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief