Menu

Wormerveer, verzetsmonument

Wormerveer, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is geplaatst ter nagedachtenis aan de vijf verzetsmensen die hier op 17 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jan Bottema, Hendrik van Brenk, Adrianus Johannes van Doorn, Dirk Hendricus Lodewijk Jupijn en Bernardus Paulus Maria Speet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de bezetter bij de papierfabriek Van Gelder in Wormer machines, motoren en onderdelen in beslag. Daarom gingen verzetsmensen de fabriek in om de spullen die er nog waren in veiligheid te brengen. Een deel werd opgeslagen in een openluchtzwembad, een ander deel ging naar pakhuizen. De machines die de bezetter al had meegenomen, lagen in een aak. De verzetsgroep liet de aak ontploffen door 's nachts een bom aan de zijkant te bevestigen. De belangrijkste figuur uit het verzet in Wormer, Jan Kuiper ('de Meester'), gaf leiding aan deze operatie. Uit wraak heeft de bezetter vijf mensen (die niet uit de Zaanstreek kwamen) in Wormerveer geëxecuteerd.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HIER VIELEN VOOR HET VADERLAND
IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
DOOR DUITSE OVERWELDIGING

ADRIANUS JOHANNES VAN DOORN
GEB. 30-3-1907 ALKMAAR
BERNARDUS PAULUS MARIA SPEET
GEB. 14-9-1920 ALKMAAR
DIRK HENDRICUS LODEWIJK JUPIJN
GEB. 3-4-1914 ALKMAAR
JAN BOTTEMA
GEB. 21-7-1908 OLDEBOORN
HENDRIK VAN BRENK
GEB. 4-11-1915 JUTPHAAS

GEFUSILLEERD 17 - 12 - 1944.'

Overige info


Bron
Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief