Menu

Ysselsteyn, vliegersmonument

Ysselsteyn, vliegersmonument

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Ysselsteyn (gemeente Venray) aan de crash van de Taylorcraft Auster V, (NJ669) van de 127 RAF Wing op 11 oktober 1944. Dit toesteld wag gestationeerd te Grave Keent (B.82).

De namen van de slachtoffers luiden:
Pilot F/O A.J. Horrell, Co-Pilot F/O/ L.P.E. Piche. 

Pas op 21 oktober, na de bevrijding van Ysselsleyn op 17/18 oktober, werd wat er over was van de vermiste Auster gevonden door de bemanning van een Auster van 659 AOP Squadron. Naast het wrak, dat op de grens van de boerderijen van Fleurkens en Jeurissen, dicht bij de Deurneseweg op ongeveer 100 meter afstand van dit bord lag, bevonden zich drie veldgraven. Van Hottell en Piché en van soldaat Harold Hallett Philips van King’s Shropschire light Infantry. Volgens ooggetuigen zouden de gewonde en zwaar verminkte vliegers op eigen verzoek door een Duitse patrouille zijn doodgeschoten. 

Zij werden in een veldgraf naast het wrak van de Auster gelegd. Een jaar lang werden de graven verzorgd door de Familie Jeurissen alvorens de omgekomen vliegers met een wit paard en wagen werden overgebracht naar de Engelse Oorlogsbegraafplaats in Venray. Hun graven liggen hier vandaag de dag nog altijd: grafnummers 1E12 en 1E13.  Tegen het einde van de Slag om Overloon werd een Duitse militair gevangen genomen die de identificatieplaatjes van beide vliegers bij zich droeg. 

Info


Vorm en materiaal
Het vliegersmonument te Ysselsteyn (gemeente Venray) is een gedenksteen. De gedenksteen bevindt zich in een  met een zwarte stenen band afgezet vierkant van 2x2 meter met daarin zwart grafel. Op de gedenksteen, die bestaat uit een kei van natuursteen met erin een kleine plaquette en een aluminium propellor, waarschijnlijk afkomstig van een Klu drone. Er naast een met koppelsteentjes bestraatte oppervlak waarin een hard houten informatie bord is geplaatst. Aan de ene zijde van het bord die zich aan de straatkant bevindt staat een beschrijving van het ongeluk. Aan de andere kant staan de crashlocaties van de in de gemeente Venray neergestortte vliegtuigen vermeld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'†
11-10-1944.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de heide aan de N270 te Ysselsteyn (gemeente Venray).

Bronnen

  • Dhr. Prudent Staal;
  • SGLO Bulletin 50, 196, 197, 216, 272, 302;

  • Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940 – 1945 in de gemeente Venray, R. Wildekamp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief