Menu

Zeist, Brits oorlogsgraf

Zeist, Brits oorlogsgraf

Geschiedenis


Het Britse oorlogsgraf in Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan de twee militairen die zijn omgekomen toen op 27 juni 1940 hun vliegtuig boven Zeist neerstortte tijdens een luchtgevecht.

De namen van de twee slachtoffers luiden: A.M. Clark en R.A. Percy.

Een derde bemanningslid overleefde het luchtgevecht. De twee soldaten werden op 29 juni begraven op de Nieuwe Algemene begraafplaats.

Onthulling
De grafsteen is geplaatst tussen eind juni 1940 en mei 1942.

Info


Vorm en materiaal
Het Britse oorlogsgraf in Zeist is een grafsteen van natuursteen. Het graf is 1 meter 40 breed en 2 meter 14 lang. De grafsteen is 80 centimeter hoog, 51 centimeter breed en 8 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de grafsteen luidt:

'O VALIANT HEARTS,
WHO TO YOUR GLORY CAME.

PILOT OFFICER R.A. PERCY.
SERGEANT A.M. CLARK.

DIED FOR THEIR COUTRY
JUNE 27th 1940'.

Wijziging
In eerste instantie stonden naast de grafsteen twee houten kruisjes met de namen van de omgekomen soldaten. Aanvankelijk wist men niet wie de twee omgekomen soldaten waren. Toen de identiteit van de slachtoffers in 1942 bekend werd, is de inscriptie op de grafsteen met hun namen aangevuld.

Overige info


Locatie
Het graf bevindt zich op de Nieuwe Algemene begraafplaats (grafnummer C 1105 - 1106), gelegen aan de Woudenbergseweg te Zeist.

Bronnen

Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief