Menu

Zenderen, monument aan de Zeilkerweg

Artiest: W. Udema
Zenderen, monument aan de Zeilkerweg

Geschiedenis


Het monument aan de Zeilkerweg in Zenderen (gemeente Borne) is opgericht ter nagedachtenis aan medeburger Bote van der Wal en R.A.F.-vliegenier Gerald Hood, die hier op 21 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Navigator Gerald Hood behoorde tot de achtkoppige bemanning van een Britse bommenwerper (Lancaster LM 658) van het 100th squadron die op 13 augustus 1944 was opgestegen van de basis Waltham. Op terugweg van een bombardement op Braunschweig werd het vliegtuig door een Duitse nachtjager van het II JNGI aangevallen en stortte neer in Bergentheim. Gezagvoerder Williams, sergeant Downie, schutter David en Gerald Hood konden het toestel tijdig per parachute verlaten.

Een dag na zijn landing in de buurt van Nijverdal werd Hood door Gerrit Jan Piksen bij de familie Van der Wal ondergebracht. Ook student Bote van der Wal zat bij zijn moeder ondergedoken, omdat hij had geweigerd de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Door verraad van een buurtbewoonster (een fel nationaal-socialiste) deed een groepje Nederlandse leden van de Grüne Polizei onder leiding van Hauptman Bakker in de nacht van 13 op 14 maart 1945 een inval in de woning aan de Joncheerelaan 51 in Nijverdal.

Samen met andere gearresteerden werden Van der Wal en Hood per fiets naar het Huis van Bewaring in Almelo gebracht. Het tweetal werd verscheidene malen verhoord door Hauptsturmführer Sandrock. Op bevel van Hardegen werd Hood op 21 maart met een gericht nekschot door Schweinberger neergeschoten. Het stoffelijk overschot van Gerald Hood werd in de omgeving van een niet ontplofte bom begraven. Op 24 maart 1945 trof Bote van der Wal hetzelfde lot.

Onthulling
Het monument is onthuld in januari 1957.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Zeilkerweg in Zenderen (gemeente Borne) bestaat uit twee graven, beide voorzien van een eenvoudig kruis van Franse kalksteen en een gedenksteen. Het kruis is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 10 centimeter diep.

Teksten
Het opschrift op de eerste gedenksteen luidt:

'BOTE VAN DER WAL
GEBOREN OP 13 MAART 1921
GEFUSILLEERD DOOR DE BEZETTER OP 24 MAART 1945'.

Het opschrift op de tweede gedenksteen luidt:

'GERALD HOOD
RAF VLIEGENIER
GEBOREN OP 25 FEBRUARI 1921
GEFUSILLEERD DOOR DE BEZETTER OP 21 MAART 1945'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op het landgoed 'De Vloedbelt', gevestigd aan de Zeilkerweg in Zenderen.

Bronnen

  • Gemeente Borne;
  • In Verdrukking, Verzet en Vrijheid van drs. G.P. ter Braak, drs. M.F.S. Kienhuis en H. Noordhuis. (Hengelo, Drukkerij Twentsche Courant B.V., 1990).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief