Menu

Zierikzee, 'Joods monument'

Zierikzee, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland) herinnert aan 22 joodse medeburgers die op 24 maart 1942 door de bezetter zijn opgepakt en gedeporteerd. Geen van hen heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.De namen van de 22 slachtoffers luiden:D. Dreyfuss, F.L. van Dijk, I. van Dijk, J. van Dijk, J.V. van Dijk, R. van Dijk, S. van Dijk, A.S. Frenk, B. Frenk, C. Heuman, L. Heuman, E.L. Israels, B. Labzowki, R. Labzowki, W. Labzowki, A. Spalter, R. Spalter, A. Wilkens, A.A. Wilkens, B.R. Wilkens, I.A. Wilkens en S. Wilkens.Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.Tijdens de bezetting zijn bijna alle joden uit Zeeland in maart 1942 naar Amsterdam geëvacueerd en vervolgens naar het oosten gedeporteerd, waar zij om het leven zijn gekomen. Een klein deel van de joodse bevolking wist onder te duiken en aldus te overleven.Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1960 door opperrabijn E. Berlinger uit Utrecht.

Info


Vorm en materiaal Het 'Joods monument' in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland) is een driehoekige, natuurstenen zuil. Op een van de zijdes is een abstracte afbeelding aangebracht.Teksten De tekst op de zuil luidt:'1940 1945 TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE JOODSE STADSGENOTEN DIE WERDEN WEGGEVOERD EN NIMMER TERUGKEERDEN.'Op de achterzijde van de zuil zijn de namen van 22 joodse slachtoffers aangebracht:'D. DREYFUSS F.L. VAN DIJK I. VAN DIJK J. VAN DIJK J.V. VAN DIJK R. VAN DIJK S. VAN DIJK A.S. FRENK B. FRENK C. HEUMAN L. HEUMAN E.L. ISRAELS B. LABZOWSKI R. LABZOWSKI W. LABZOWSKI A. SPALTER R. SPALTER A. WILKENS A.A. WILKENS B.R. WILKENS I.A. WILKENS S. WILKENS.'Digitaal Joods Monument Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op de hoek hoek Caustraat/Grachtweg, nabij de Joodse begraafplaats in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland).Bronnen
  • www.zierikzee-monumentenstad.nl;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief