Menu

Zuidbroek, 'Joods monument' (2)

Zuidbroek, 'Joods monument' (2)

Geschiedenis


Het 'Joods monument' herinnert de inwoners van Noord-en Zuidbroek (gemeente Menterwolde) aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Izaäk en Hilda van der Laan hadden een zoontje, Jozef. Het gezin viel uiteen toen Izaäk op 1 juli 1942 werd opgepakt door de bezetter. Hij stierf op 1 augustus 1942 in Auschwitz. Hilda en de vier-jarige Jozef kwamen tevens in Auschwitz terecht, waar zij op 23 november 1942 om het leven zijn gebracht.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het gezin Boom-Renkema.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1992.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zuidbroek (gemeente Menterwolde) is een natuurstenen gedenksteen, waarop een plaquette in de vorm van een davidster is bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'EEN EEUWIGE NAAM ZAL IK HEM GEVEN.'

De tekst is tevens in het Hebreeuws aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Botjesweg in Zuidbroek (gemeente Menterwolde).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief