Menu

Zutphen, monument op Joodse begraafplaats

Zutphen, monument op Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Zutphen is opgericht ter nagedachtenis aan de leden van de Joodse gemeente Zutphen.

In Zutphen woonden in 1941 21.553 personen, waaronder 494 Joden. Daarvan werden 375 het slachtoffer van der nazi-terreur. Gorssel, Voorst en Warnsveld behoorden ook tot de Joodse gemeente Zutphen. Vandaar het aantal van 450 slachtoffers, zoals op het monument vermeld. In deze drie gemeenten woonden in 1941 respectievelijk 42, 59 en 13 Joden.

Oprichting
Het monument is opgericht op een plek waar in de Tweede Wereldoorlog een aantal graven werd verwoest voor het aanleggen van verdedigingswerken door de Duitsers.

Onthulling
Het monument werd in november 1949 onthuld.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Zutphen bestaat uit een zuil met daaraan verbonden een gedenksteen. Op de zuil is een davidster aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'1940-1945'

De tekst op de gedenksteen is zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands aangebracht en luidt:

'TER NAGEDACHTENIS VAN DE MEER DAN 450 LEDEN ONZER GEMEENTE, DIE ALS SLACHTOFFERS VAN HET DUITSE SCHRIKBEWIND EEN GEWELDDADIGE DOOD VONDEN.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan het Meijer Groenpad / de Weg naar Vieranker te Zutphen.

Bronnen

  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8;
  • Kijk op Zutphen.

Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in het volgende boek:

De Joodse Gemeente te Zutphen van S. Laansma (Zutphen 1978).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief