Menu

Zutphen, Wilhelminaboom

Zutphen, Wilhelminaboom

Geschiedenis


De Wilhelminaboom herinnert de inwoners van Zutphen aan koningin Wilhelmina, de 'Moeder van het Verzet'.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft koningin Wilhelmina vanuit Londen via Radio Oranje de Nederlandse bevolking vele malen toegesproken. In deze radioredes legde de koningin in ballingschap de nadruk op het herwinnen van de vrijheid.

Toen koningin Wilhelmina naar Nederland terugkeerde, was de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen. Na de bevrijding van Eede werd de grenslijn tussen België en Nederland provisorisch aangegeven door een witte meelstreep. Op de puinhopen van het verwoeste dorp werd een nationale vlag geplaatst. Op 13 maart 1945 stak de vorstin vanuit België bij het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Eede de grens over. Koningin Wilhelmina schreef er zelf dit over: 'Zo kwamen wij dan de morgen van de dertiende maart bij Eede aan de Nederlandse grens, die ik te voet overschreed. Na een ontroerende verwelkoming door de aanwezigen ging het Nederland in. Waar ik ook kwam, dezelfde aandoening en geestdrift. Overal bloemen, geschenken en attenties van allerlei aard.' Later bezocht de vorstin Breda en het onder water gelopen Walcheren, waarvan ze zeer onder de indruk bleek: 'Het was een koude, onvergetelijke tocht. Welk een tragische aanblik bood nu het eens zo schilderachtige Walcheren: één groot watervlak zover men kon kijken, met overal verdronken torens en boerderijen, en bomen die geen jong groen meer zouden geven.'

Onthulling
De boom is herplant op 7 maart 1977.

Info


Vorm en materiaal
De Wilhelminaboom in Zutphen wordt omringd door een oranje bloemperk en een hekwerk. Op het hek is een gedenkplaat met gouden kroon bevestigd.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WILHELMINABOOM

GEPLANT 18 6/9 98

VERNIELD 1940 HERPLANT 1945'.

Overige info


Locatie
De boom is geplaatst op het plein aan het 's-Gravenhof in Zutphen.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Van obelisk tot oorlogsgraf - Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, deel 2 van Jan J.B. Kuipers en Peter Sijnke (Provincie Zeeland, oktober 2002). ISBN: 90-71565-70-x.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief