Menu

Zwiggelte, monument voor John Kibzey

Zwiggelte, monument voor John Kibzey

Geschiedenis


Het monument voor John Kibzey herinnert aan de Canadese soldaat  John Kibzey.

John Kibzey werd geboren te Myszków (Polen) op 20 oktober 1925 en op 22 november 1943 ingelijfd bij the South Saskatchewan Regiment R.C.I.C.

Oprichting
De oprichting van het monument is een initiatief van Bertho Dijk en de Buurtvereniging Oranje. Het monumentje is door de inwoners van Zwiggelte gemaakt.

Onthulling
Het monument werd op 12 april 2010 in Zwiggelte onthuld door de twee nog in leven zijnde Canadese (half)broers George Wozny en Walter Kibzey. 

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor John Kibzey bestaat uit een veldkei met daarop een plaquette. De kei is geplaatst op een fundament van kleinere veldkeien in beton. 

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'12 APRIL 1945
JOHN KIBZEY
21 JAAR - REG. NR.L/107668

INFANTERIST BIJ:
THE SOUTH SASKATCHEWAN
REGIMENT UIT CANADA

HIJ LIET ZIJN LEVEN VOOR ONZE VRIJHEID

INWONERS ZWIGGELTE.'


Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich in Oranje. Begin 2015 is uit archiefstukken gebleken dat Kibzey niet, zoals werd aangenomen, op het erf van de familie Dijk in Oranje is gedood, maar een paar kilometer verderop bij de Zwiggelterbrug in Zwiggelte. Het is nog onduidelijk welke soldaat wel op die plek is omgekomen.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de locatie waar op 12 april 1945 een Canadese soldaat sneuvelde. Deze soldaat heeft daar een jaar begraven gelegen alvoor zijn lichaam werd herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief