Zwolle, monument aan de Eikenlaan

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de bommenwerper B-17 'Flying Fortress' van de 388ste Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Dit toestel is op 11 januari 1944 in de omgeving van de stad neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

E.W. Hincks, G.G. Hoehn, D.S. Modarelli, B.A. Wiberg en P.J. Zaskiewicz.

De bommenwerper kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door een technische storing bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk neergehaald door een nachtjager van de bezetter. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen vijf van de tien bemanningsleden om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 januari 1995. Jaarlijks verzorgen leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp op 11 januari een herdenkingsplechtigheid bij het gedenkteken.

Vorm en materiaal
Het monument aan de Eikenlaan te Zwolle is een zwerfkei met daarop zes bronzen plaquettes bevestigd. Naast de zwerfkei is een deel van een propeller geplaatst. Het geheel bevindt zich op een rond voetstuk van natuursteen.

Teksten
De tekst op de grootste plaquette luidt:

'IN MEMORY OF THE BRAVE YOUNG MEN
WHO SAVED OUR TOWN FROM A DISASTER.
OP 11 JANUARI 1944 STORTTE OP DEZE PLAATS EEN B-17
'FLYING FORTRESS' VAN DE 388-STE BOMB GROUP (H) VAN
DE AMERIKAANSE 8-STE LUCHTMACHT NEER, WAARBIJ VIJF
LEDEN VAN DE BEMANNING HET LEVEN VERLOREN.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'BAUER L.E.
BRINKER G.F.'

De tekst op de derde plaquette luidt:

'HINCKS E.W.†
HOEHN G.G.†'

De tekst op de vierde plaquette luidt:

'MANN H.S.
MODARELLI D.S.†'

De tekst op de vijfde plaquette luidt:

'OWENS G.R.
RIGDON C.C.'

De tekst op de zesde plaquette luidt:

'WIBERG B.A.†
ZASKIEWICZ P.J.†'

Overige info

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Eikenlaan, gelegen in de wijk Berkum te Zwolle.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief