Menu

Zwolle, 'Monument voor Britse Vliegers'

Zwolle, 'Monument voor Britse Vliegers'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Britse Vliegers' in Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen bemanningsleden van de Lancaster PM-D 722 die in de nacht van 21 mei 1944 aan de Hasselterdijk is neergestort.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Ivor Jones, Jonah Jones en Maurice Pickles.

De Britse bommenwerper stortte neer bij Zwolle, nadat het toestel op een missie naar Duitsland in de buurt van Kleve werd getroffen door Duits afweergeschut. Piloot Jones maakte zich los van het eskader en probeerde de Lancaster terug te vliegen naar Engeland. Boven Zwolle kwam de bommenwerper echter in het vizier van een Duitse nachtjager, met de fatale crash als gevolg.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de opgraving van de resten van de bommenwerper (direct naast de Twistvlietbrug) in december 2003. Dit deed het college van Burgemeester en Wethouders van Zwolle besluiten een herdenkingsplaquette te laten maken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 mei 2004 door burgemeester drs. H.J. Meijer, samen met een kleinzoon van Leo Schotman. Het was deze dag precies zestig jaar dat de Lancaster is neergestort.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Vliegers' in Zwolle is een plaquette. De tekst is gegraveerd en de letters zijn wit gelakt. De gedenkplaat is 35 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING VAN DE
LANCASTER PM-D 722, DIE OP 21 MEI 1944
VLAKBIJ DEZE PLEK IN ZWOLLE NEERSTORTTE.
DRIE VAN DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN KWAMEN
DAARBIJ OM HET LEVEN:

IVOR JONES †
JONAH JONES †
MAURICE PICKLES †
BRUCE DAVIS
JOE FRANCIS
TED MORAN
DENNIS SHARP

DEZE BRITSE BOMMENWERPER WERD IN
DECEMBER 2003 OPGEGRAVEN.

WOENSDAG 21 APRIL 2004.'

Symboliek
Er zijn meer borden van dit bruine materiaal volgens ANWB model in de stad te vinden. Ze herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de plaquettes staat kort vermeld wat er in dat pand of op die plek is gebeurd. Op die manier wordt de herinnering levend gehouden.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de leuning van de Twistvlietbrug te Zwolle, ter hoogte van de basculekelder. Van daaruit is over de uiterwaarden van het Zwarte Water de plek te zien waar het vliegtuig zestig jaar geleden terechtkwam.

Bron
Veluws Dagblad - De Stentor van 6 mei 2004.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief