Tentoonstelling tijdelijk gesloten

LOCKDOWN |
Vanwege de nieuwe corona-maatregelen zijn alle musea van 15 december t/m 9 februari gesloten en daarmee ook de tentoonstellingen bij Nationaal Ereveld Loenen en Militair Ereveld Grebbeberg. De erevelden blijven wel open voor bezoek. We vragen u hierbij echter wel om uw verblijfsduur te beperken.

Wij hopen u in de tweede week van februari weer te mogen ontvangen volgens de dan geldende maatregelen.

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies.

De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen.

Hier liggen de graven van mannen, vrouwen en kinderen: verzetsstrijders, dwangarbeiders, Engelandvaarders, vervolgingsslachtoffers, maar ook slachtoffers van de Japanse interneringskampen in Indonesië en militairen die sneuvelden tijdens (vredes)missies in Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali. Van hen is 80% burger. In de kapel centraal op het ereveld worden 130.000 mensen herdacht die geen aanwijsbaar graf hebben.

Het herdenkings- en educatiecentrum

Aan de rand van het ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum ontworpen door KAAN architecten. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ontdek de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over hun verloren dierbaren en hun leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven bovendien een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren. De tentoonstelling is ontworpen door Tinker Imagineers.

Klik hier voor ons educatieve programma

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Op de naast het ereveld gelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen liggen militairen begraven die zich bij leven hebben ingezet voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Zij overleefden de missies en hebben als laatste wens om met andere veteranen begraven te worden.

Klik hier voor meer informatie over de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.

Wandelen over het ereveld

Wandel van eind maart t/m eind oktober iedere zondag met een van onze gidsen langs de graven en luister naar de verhalen van de mensen die daar begraven liggen. De rondleiding begint om 11 uur en start vanaf de ingang van het ereveld. Wandelt u liever op eigen gelegenheid rond? Voor gezinnen met kinderen ligt in het entreegebouw de speciale Jeugdroute en volwassenen kunnen een audiotour lopen aan de hand van QR-codes.

Maak gebruik van de grafwijzer om een specifiek graf te vinden, zoek op de achternaam van het oorlogsslachtoffer. Of selecteer een lange of een korte wandeling en print die uit.

Herdenking op het ereveld

Elk jaar op 4 mei vindt een bijzondere herdenking plaats. Iedereen is van harte welkom de herdenking bij te wonen.

Adres Groenendaalseweg 64
Postcode 7371 EZ