Start Jaar van Verzet tijdens jaarlijkse herdenking Februaristaking

Geplaatst op 22 februari 2018

Op 25 februari gaat het Jaar van Verzet officieel van start. 

Het jaar 2018 is door het Platform WO2 uitgeroepen tot Jaar van Verzet. De publieksstart vindt plaats op zondag 25 februari en is gekoppeld aan de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking door het Comité Herdenking Februaristaking. Klik hier voor meer informatie. Ook verschijnt er een zogenaamde verzetskrant als bijlage bij de zaterdagedities van het AD, Parool en de regionale dagbladen. Zo gaat het Jaar van Verzet tijdens het weekend van de Februaristaking officieel van start. 

Tijdens het Jaar van Verzet wordt in het hele land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel en bron van inspiratie. Via de speciaal opgerichte publieksportal kunnen mensen activiteiten in hun nabije omgeving opzoeken die te maken hebben met verzet. 

De Oorlogsgravenstichting werkt, in het kader van het themajaar, samen met het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten met het project 'Geef de namen een gezicht'. Hierin krijgen de 46 slachtoffers van een relatief onbekende massa-executie opnieuw een gezicht, doordat de zogenaamde 'verhalenvangers' van Nationaal Onderduikmuseum Aalten hen tot leven brengen in een digitaal monument. De verhalenvangers doen onderzoek naar verhalen, sporen ze op en leggen ze vast voor latere generaties. Van de gevangenen zijn de namen bekend en vermeld op een monument ter plaatse, maar van hun verhalen weten we nog  weinig. De gevangenen waren verzetsstrijders uit heel Nederland, die als ‘Todeskandidaten’ in gevangenis de Kruisberg Doetinchem vastzaten. Op 2.3.1945 werden zij bruut vermoord met een massa-executie op een akker bij Varsseveld (Rademakersbroek). 

Schrijf in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op

De website van de Oorlogsgravenstichting maakt gebruik van cookies. Hierdoor wordt onze website gebruikersvriendelijker en kunnen we u beter van dienst zijn.