Laatste eer voor soldaten uit meidagen van 1940

Geplaatst op 28 september 2018

Twee soldaten uit de meidagen van 1940 worden op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen herbegraven op vrijdag 28 september. Het gaat om de dienstplichtige soldaten Hendrik Verbruggen en Petrus van der Velden. Zij worden op verzoek van hun families overgebracht vanuit hun woonplaatsen naar het Ereveld Grebbeberg. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot verzorgen het ceremonieel. Nabestaanden zullen bij de herbegrafenissen aanwezigheid zijn.

Soldaat Petrus van der Velden
Dienstplichtig soldaat Petrus (Piet) van der Velden werd op 30 maart 1920 geboren in Schoten-NH. Hij woonde bij zijn ouders in Haarlem, toen hij in 1940 werd opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 maakte Piet van der Velden deel uit van de haastig opgerichte Compagnie Bewakingstroepen (CBT) van het 10e Depotbataljon. Dit bataljon was verantwoordelijk voor de beveiliging en verdediging van militaire vliegvelden. Piet van der Velden werd met een detachement uitgezonden naar het vliegveld Valkenburg (ZH). Op 11 mei 1940 sneuvelde hij tijdens felle gevechten met Duitse parachutisten. Hij werd 20 jaar oud. Soldaat Piet van der Velden wordt met militaire eer herbegraven op vrijdag 28 september 2018 om 11.00 uur.
 

Soldaat Hendrik Verbruggen
Dienstplichtig soldaat Hendricus Johannes Antonius Verbruggen werd geboren op 28 september 1908 in Dreumel. Hij werd landbouwer van beroep, was gehuwd en had 4 kinderen. Op zestienjarige leeftijd trad hij toe tot de Vrijwillige Landstorm in Den Bosch. In 1928, werd hij opgeroepen om zijn dienstplicht bij het 17e Regiment Infanterie te vervullen. Na zijn groot verlof en diverse herhalingsoefeningen werd hij in april 1939 opnieuw opgeroepen vanwege de voormobilisatie van het Nederlandse leger. Hij werd geplaatst bij de 1e compagnie van het 1e bataljon, 41 Regiment Infanterie, gelegerd in Blitterswijck, in de Limburgse Peelstelling. Na de gevechten werd Hendrik Verbruggen gedemobiliseerd en kwam hij naar huis. Hij had hersenvliesontsteking opgelopen, een aandoening die vaker voorkwam onder soldaten in kazernes. De artsen konden niets voor hem doen. Hendrik overleed op 15 augustus 1940 en werd slechts 32 jaar oud. Soldaat Hendrik Verbruggen wordt met militaire eer herbegraven op vrijdag 28 september om 14.00 uur.
 

Verbondenheid
De herbegrafenissen van de soldaten Van der Velden en Verbruggen zijn geregeld vanuit een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht.
De Koninklijke Landmacht is verbonden met haar geschiedenis en eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op

De website van de Oorlogsgravenstichting maakt gebruik van cookies. Hierdoor wordt onze website gebruikersvriendelijker en kunnen we u beter van dienst zijn.