John Robertson Rennie

1920-1942

IMG 0712

Geallieerde Gemenebest militair

Is 22 jaar geworden

Geboren op 01-07-1920 in Tullibody, Scotland, UK 

Overleden op 20-07-1942 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Fatale vlucht

Op 19 juli 1942, vertrokken zes Halifax II-bommenwerpers van de RAF-basis "East Moor", nabij York in England, voor een nachtelijke missie. Hun doel: de U-boat docks in Bremen-Vegasack, Noord-Duitsland, een strategisch belangrijk doelwit.Om 23:43... Lees meer

Op 19 juli 1942, vertrokken zes Halifax II-bommenwerpers van de RAF-basis "East Moor", nabij York in England, voor een nachtelijke missie. Hun doel: de U-boat docks in Bremen-Vegasack, Noord-Duitsland, een strategisch belangrijk doelwit.

Om 23:43 uur steeg de Halifax II-bommenwerper met serienummer W1179 op van de basis. Aan boord bevond zich een zevenkoppige bemanning, waaronder John Robertson Rennie (1057177). Zijn taak tijdens deze vlucht was die van “Mid Upper Gunner”, gepositioneerd in de geschutskoepel halverwege het vliegtuig. Met zijn mitrailleurs kon hij de bommerwerper beschermen tegen mogelijke aanvallen van vijandelijke jachtvliegtuigen tijdens de missie.

In de duisternis van 20 juli, rond 02:40 uur, bevond de bommenwerper zich boven de Waddenzee toen deze werd neergeschoten door de nachtjagerpiloot Majoor Alfred Helm, een lid van eenheid II./NJG 2, welke op steeg vanaf het vliegveld Leeuwarden in een BF 110 R4. (claim)

De Halifax-bommenwerper, met John en zijn bemanning aan boord, stortte ten zuiden van Terschelling in de Waddenzee. Geen van de bemanningsleden overleefde deze crash.

Op dezelfde dag als de crash op 20 juli, werd het lichaam van John door de Duitsers geborgen uit de zee ter hoogte van de gemeente Barradeel. (tegenwoordig onderdeel van de gemeente Waadhoeke) Aansluitend is hij op 21 juli, als enige van zijn crew, begraven in Franeker op de begraafplaats.

Van de zes Halifax II-bommenwerpers die op 19 juli waren opgestegen voor deze missie, zijn er op 20 juli slechts vier veilig teruggekeerd op de RAF-basis in East Moor

Sluiten
Bron: The National Archives' reference AIR 27/1048/12/ Nachtjagd Combat Archive - The Early Years - Part 3/ Archief gemeente waadhoeke

Geplaatst door Jeroen Groot op 20 januari 2024

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu