Victor Willem Charles Ploegman

1893-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 52 jaar geworden

Geboren op 25-02-1893 in Tegal, NOI 

Overleden op 22-09-1945 in Soerabaja 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Het Vlagincident op 19 september 1945 bij het Oranje Hotel in Soerabaja en de dood van Mr. Victor Ploegman

Men beweert dat mr. Ploegman op 19 september 1945 op weg was naar het Oranje Hotel om hulp van Batavia in te roepen. Wellicht zijn er andere redenen die de aanwezigheid van mr. Ploegman in het Oranje Hotel verklaren. Indonesische bronnen geven een... Lees meer

Men beweert dat mr. Ploegman op 19 september 1945 op weg was naar het Oranje Hotel om hulp van Batavia in te roepen. Wellicht zijn er andere redenen die de aanwezigheid van mr. Ploegman in het Oranje Hotel verklaren.

Indonesische bronnen geven een ander en gedetailleerde narratief van de gebeurtenissen.

Na de proklamasi van 17 Augustus was Sudirman tot (Indonesisch) Resident van Oost-Java. benoemd. Op 19 september 1945 betrad hij de hal van het Oranje hotel en ontmoette daar enkele Europeanen waaronder mr. Ploegman en zijn staf. Vaandrig Lansdorp van het RAPWI-team en de uit de Japansse internering teruggekeerde Jack Boer hadden op het hotel de Nederlandse vlag gehesen tegen uitdrukkelijke orders van het-Japans bevoegde Gezag in. Nu blijkt dat het zgn Vlagincident was uitgelokt door.

Ploegman verklaarde dat hij de geallieerde vertegenwoordiger in Soerabaja was. Resident Sudirman vroeg hem de Nederlandse vlag op het hotel te strijken. Ploegman antwoordde bits: “De Geallieerden hebben de oorlog gewonnen en omdat Holland een lid is van de Geallieerden, hebben Nederlanders het recht om de Regering van Nederlands-Indie (Gouvernement) te herstellen. Republik Indonesia? Wij erkennen deze niet”.

Zonder het antwoord van Sudirman af te wachten keerde Ploegman zijn rug toe, liep naar de achterkant van het hotel en kwam terug met een pistool. De situatie escaleerd. Hij bedreigde Resident Sudirman.
Twee Indonesiers probeerden het pistool te bemachtigen. Het pistool ging af, de kogel bleef in het plafond steken. Een Indonesier Sidik vocht met Ploegman, die daarbij levensgevaarlijk werd gewond, hij zou met een pijp geslagen zijn. Ploegman werd met een auto naar het Centraal Burger Ziekenhuis CBZ vervoerd.
Op 22 september 1945 stierf Mr. Ploegman aan zijn verwondingen. Hij stond op de nominatie de eerste Indo-Europese burgemeester van Soerabaja te worden.

Ploegman was voor de oorlog Voorzitter van de Ido-Europeesch Verbond IEV--afdeling in Soerabaja . Tijdens de Japanse bezetting vervulde hij een vooraanstaande functie binnen de Kaoem Indo, een orgaan dat samenwerkte met de Japanse bezetter om het lot van (Indo-)Europeanen buiten de interneringskampen , zgn Buitenkampers, te verbeteren

Het is een raadsel waar zijn persoonsdossier is gebleven, althans de gebruikelijke link op deze web site naar het Nationaal Archief ontbreekt.

















.

Sluiten
Bron: V.W.C. Ploegman: Geboorteakte RegeringsAlmanak RA 1899 blz-336 - Overlijdensakte Soerabaja 1945 Aktenummer 87 - Ruslan Abdulgani Seratus Hari di Surabaya Yang Menggemparkan Indonesia - Th. Bussemaker Bersiap Opstand in het Paradijs - W.H. Frederick Heat and Vision The making of the Indonesian Revolution - Dra Soewita “Peristawa Bendera di Hotel Oranje in Rakyat Jawa Timur – Jack Boer "Koninklijke Olie. in Indie"

Geplaatst door Peter van den Broek op 22 november 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu