Menu

Zelf aan de slag

Tijdens de oorlog en daarna kwamen meer dan 180.000 mensen om het leven door oorlogsgeweld. Op deze site verzamelen wij hun verhalen.

Heb jij je eigen naam al ingetoetst in de zoekbalk? Of je straat of leeftijd? Misschien ontdek je wel een familieverhaal of is er in jouw dorp of straat tijdens de oorlog iets gebeurd. Een mooie aanleiding om zelf op zoek te gaan naar verhalen. Probeer het eens!

Schrijf zelf je verhaal

Om je verhaal te schrijven volg je de volgende stappen:

- Zoek op deze site of er meer informatie is over de persoon of het onderwerp.- Als je een verhaal schrijft over iemand uit je eigen familie peuter dan informatie los bij familieleden. Misschien zijn er wel brieven, foto's of andere documenten.- Ga op zoek naar familie van het slachtoffer. Misschien mag je ze interviewen.

- Zoek op internet of in de bibliotheek. Veel gemeente-archieven zijn online te raadplegen en wil je iets weten over een bekend oorlogsslachtoffer dan is er online of in boeken veel informatie te vinden.- Meer algemene informatie over de achtergronden van de Tweede Wereldoorlog, vind je bijvoorbeeld 75jaar.oorlogsgravenstichting.nl, Oorlogsbronnen.nl, tweedewereldoorlog.nl, 13 in de oorlog, www.entoen.nu/tweedewereldoorlog .

Speurtocht Nationaal Ereveld Loenen

In het informatiecentrum van Nationaal Ereveld Loenen kun je een jeugdroute halen, waarmee je acht mensen beter leert kennen die op het ereveld begraven liggen. Als je de antwoorden na afloop in levert, maak je kans op een mooi jeugdboek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief