Oog in Oog

Ontdek de prijs van vrede op Nationaal Ereveld Loenen

Tijdens een bezoek aan Nationaal Ereveld Loenen en de tentoonstelling in het nieuwe centrum krijgen de verhalen uit de geschiedenisles een diepere betekenis. Leerlingen krijgen een indringend beeld van de prijs die velen hebben betaald voor onze vrijheid. Een bezoek aan het ereveld en deelname aan het educatieve programma zijn gratis en geschikt vanaf groep 7.

Het bezoek
Een bezoek is op verschillende manieren mogelijk. Combineer bijvoorbeeld een bezoek aan het centrum met een rondleiding over het ereveld of laat leerlingen na het tentoonstellingsbezoek kennismaken met een veteraan via het programma Veteraan in de Klas (programma van het Veteraneninstituut). Want wie kan beter uitleggen waarom militairen ervoor kiezen om te helpen in oorlogsgebied, dan een veteraan zelf?

Onderstaande opties zijn mogelijk:

  • Een begeleid bezoek aan de tentoonstelling met interactieve rondleiding over Nationaal Ereveld Loenen.
  • Een begeleid bezoek aan de tentoonstelling met aansluitend het programma Veteraan in de Klas.
  • Een begeleid bezoek aan de tentoonstelling en vrije keuze om wel of niet het ereveld te bezoeken.
RGF201104 1036

Oog in oog

In het herdenkings- en educatiecentrum maken leerlingen kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ze staan oog in oog met nabestaanden van Anton de Kom (verzetsstrijder), Ben Buunk (Engelandvaarder), Philip Schwarz (Joods vervolgingsslachtoffer), Anda Kerkhoven (verzetsstrijder), Raviv van Renssen (militair gesneuveld in Srebrenica) en Timo Smeehuijzen (militair omgekomen in Afghanistan). Zij vertellen over hun verloren dierbare en zijn of haar leven.

RGF201104 1325

Veteranen

In het tweede deel van de tentoonstelling maken leerlingen aan de hand van een interactieve wereldkaart kennis met veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren. Een introductiefilm biedt perspectief op oorlog en vrede toen en nu.

RGF201104 1196

Programma

Samen met ProDemos wordt een programma ontwikkeld gericht op de bovenbouw PO en onderbouw VO. Een bezoek aan het ereveld kan gecombineerd worden met een rondleiding over het ereveld en een bezoek aan een of meerdere graven van de slachtoffers uit de tentoonstelling. Ook worden educatieve programma’s van het Veteraneninstituut op locatie aangeboden. Waaronder ‘Veteraan in de klas’, waarbij leerlingen in het centrum kennismaken met een veteraan.

Boekingsinformatie

Boeken kan via educatie@ogs.nl

Menu