Ervaar de oorlog op de Grebbeberg

Tijdens een bezoek aan Militair Ereveld Grebbeberg, de loopgraaf en kazemat op het slagveld en de tentoonstelling in het informatiecentrum krijgen de verhalen uit de geschiedenisles een diepere betekenis. Leerlingen krijgen een indringend beeld van de invasie en de slag om de Grebbeberg. Een bezoek aan het ereveld en de rondleiding zijn gratis en geschikt vanaf groep 7.

Het bezoek

Tijdens een bezoek krijgen de leerlingen een rondleiding door één of meerdere gidsen over het ereveld, de kazemat en de loopgraaf en bezoeken zij het informatiecentrum. Persoonlijke verhalen staan hierbij centraal. Bij een grote groep leerlingen verdelen we de groep over verschillende gidsen en bezoeken zij ombeurten de veschillende onderdelen.

Militair Ereveld Grebbeberg

Het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Hier liggen meer dan 400 Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om de Grebbeberg. Na de overgave zijn zij begraven in de grond die zij met hun leven verdedigden. Ook Duitse militairen werden hier aanvankelijk begraven, zij zijn later overgeplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). Vanaf 1946 worden op de Grebbeberg ook militairen begraven die op andere plaatsen in Nederland tijdens de meidagen van 1940 om het leven kwamen. Het ereveld telt nu ruim 850 graven.

Kazematten en loopgraaf

Achter het ereveld ligt een authentieke kazemat. Deze kazemat en het restant van de naastgelegen kazemat zijn tijdens de mobilisatie in 1939 gebouwd. In totaal bestond de Grebbelinie uit ca. 270 kazematten.

Informatiecentrum

In het informatiecentrum ontdekt u meer over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Grebbeberg. Hier staan de verhalen van militairen Jaap Vermeer, Jan Heinen en Wim Lingen centraal. Het informatiecentrum is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

Boekingsinformatie

Boeken kan via educatie@ogs.nl

Menu