Menu

Aalten, oorlogsgraven

Aalten, oorlogsgraven

Geschiedenis


De oorlogsgraven in Aalten herinneren aan zeventien militairen van de Britse Gemenebest en een verzetsman die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Verzetsman Herman Huinink sneuvelde op 31 maart 1945 in Aalten.

Op 26 juni 1943 is het Engelse vliegtuig de Stirling BK 767 na een aanvalsvlucht met als doel Gelsenkirchen op de terugweg door een Duitse nachtjager neergeschoten. Hierbij kwamen vijf Engelse militairen om het leven: Berhard Henry Church, William Thomas Davis, Frederick Millis, William Harris Thompson en John Frederick Tritton. Deze omgekomen vliegeniers zijn op 29 juni 1943 begraven op 'Berkenhove'. Verzetsstrijders hebben destijds op het middelste graf een grote krans gelegd met het onderschrift 'Het Nederlandse volk' en de tekst 'Gebroken vleugels, onsterfelijke roem'.

De namen van de overige twaalf militairen van de Britse Gemenebest luiden: Thomas Breen, Horace Edward Clayton, Frederick Victor Francis, Alexander Harold Thomas Fuller, Arthur Albert Horrax, Robert Bencraft Joly, Denis Arthur Pepperall, Eric Welfort Spark, Lesly Styles, Charles James Sutton, Selwyn Thomas en Philip Ronald Tompkins.

Info


Vorm en materiaal
De oorlogsgraven in Aalten bestaan uit zeventien militaire rijksgraven van de Britse Gemenebest en één stichtingsgraf waarin een Nederlandse verzetsman begraven ligt.

Overige info


Locatie
De oorlogsgraven maken deel uit van begraafplaats 'Berkenhoven' aan de Romienendiek in Aalten.

Bron
Gemeente Aalten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief