Menu

Akersloot, Vredesmonument

Akersloot, Vredesmonument

Geschiedenis


Het Vredesmonument te Akersloot (gemeente Castricum) herinnert de inwoner van Akersloot aan het belang van de vrede en daarmee aan de verschrikkingen van oorlog. Jaarlijks op 4 mei eindigt bij het monument een stille tocht ter nagedachtenis van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van Akersloot.  

Info


Vorm en materiaal
Het Vredesmonument te Akersloot (gemeente Castricum) is een aluminium constructie in de vorm van een 'V'. Het monument is 3 meter hoog en 2 meter breed. Het monument staat in het Vrijheidsplatsoen.

Symboliek
Het monument  is gebouwd in de vorm van een ‘V’. Deze ‘V’ symboliseert de ‘V’  van ‘victory’. Jaarlijks eindigt op 4 mei een stille tocht ter nagedachtenis van de Akerslootse oorlogsslachtoffers bij het Vredesmonument te Akersloot.

Wijzigingen
In 2011 kwam het Vredesmonument te Akersloot in opspraak omdat een jeu de boulesbaan, door een uitbreiding in 2010, te dicht bij het monument ligt. De gemeente is door het 4 mei-comité van Akersloot en een voormalig bestuurslid van de stichting ’45-’95 gevraagd het Vredesmonument 20 meter te verplaatsen.

Overige info


Locatie
Het Vredesmonument staat in het Vrijheidsplatsoen. Dit platsoen ligt ter hoogte van President Kennedylaan 3 te Akersloot.

Bron

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief