Menu

America, verzetsmonument

Artiest: Ir. J. van Griensven
America, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. Zij maakten deel uit van de verzetsgroep 'de zwarte plak' uit de Peel. 

De naam van de verzetsgroep is afkomstig van boerderij 'de zwarte plak' waar vanuit het verzet werd georganiseerd en waar ook Engelse piloten en joden zaten ondergedoken. De boerderij bevond zich vlakbij de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De bezetter was vanuit het Ruhrgebied afhankelijk van deze spoorlijn voor hun aanvoer van zwaar oorlogsmateriaal naar hun frontleger medio augustus en september.

Op 5 september (dolle dinsdag) maakte Alfons de Bruin en Martin van de Einden deze spoorlijn onklaar. Tijdens deze daad werden ze op heterdaad betrapt door Duitse militairen die De Bruin en Van de Einden ter plekke doodsloegen op de plek waar zich het monument bevindt.

Het monument vermeldt ook pastoor Vullings, die vele ontsnapte krijgsgevangen in veiligheid heeft gebracht

De namen van de elf slachtoffers luiden:

G.W. Ahout, M.A.H. Bouman, Frits de Bruijn, H.G. Driessen, Mart van den Eijnde, L.A. Lansdorp, C.K. Noordermeer, N.C. van Oosterhout, J.G. Poels, J.M. Starren en pastoor H.J. Vullinghs.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van het plaatselijke Comité van het Voormalig Verzet.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas) is een uit mergelblokken opgetrokken gedenkmuur, waarop twee plaquettes van witte natuursteen zijn bevestigd. Op beide platen is een kruis aangebracht. Aan de muur is een beeldje met een overkapping bevestigd. Het gedenkteken is 2 meter 15 hoog, 9 meter 50 breed en 70 centimeter diep. Voor het gedenkteken is een hofje aangelegd dat gedeeltelijk wordt omgeven door een haag.

Teksten
De tekst op de linker plaat luidt:

'OOK ZIJ GAVEN HUN LEVEN
VOOR ONZE VRIJHEID

J.G. POELS
PAST. H.J. VULLINGHS
M.A.H. BOUMAN
N.C. v. OOSTERHOUT
C.K. NOORDERMEER
L.A. LANSDORP
H.G. DRIESSEN
J.M. STARREN
G.W. AHOUT.'

De tekst op de rechter plaat luidt:

'GEVALLEN
VOOR GOD EN VADERLAND
OP 5 SEPT. 1944
FRITS DE BRUIJN 4 OCT. 1920
MART VAN DEN EIJNDE 4 FEBR. 1917.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen symbool van het christelijk geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
Het monument is gelegen aan de linkerkant (spoorzijde) van de Griendtsveenseweg, tussen Griendtsveen en de Middenpeelweg.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • De heer Remy F.G. Denker;
  • www.documentatiegroep40-45.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief