Amersfoort, Herinneringsmonument De Kattekampen

Artiest:Buurtvereniging De Kattekampen i.s.m. Bus Natuursteen
Amersfoort, Herinneringsmonument De Kattekampen

Geschiedenis


Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers uit de wijk De Kattekampen die bij bombardementen op de nabijgelegen Willem III kazerne om het leven zijn gekomen.Tijdens bombardementen hebben buurtbewoners gezamenlijk geschuild in de kelder van de toenmalige sanitairfabriek van Smink in de Reigerstraat. Maar op 6 februari 1945 ging het mis en zijn enkele huizen in de Reigerstraat door een bombardement getroffen waarbij drie slachtoffers zijn gevallen. Joodse onderduikers en geallieerde vliegers hebben tijdelijk onderdak gevonden in onze wijk op de hoek van de Pauwstraat/ Heiligenbergerweg. Postuum zijn de bewoners van toen met de Yad Vashem onderscheiding geëerd.Onthulling Het monument is onthuld op 12 september 2020 door burgemeester Lucas Bolsius.

Info


Vorm en materiaal Het Herinneringsmonument Kattenkampen bestaat uit een herdenkingscirkel van 56 stenen van Belgisch hardsteen, op regelmatige afstand van elkaar gelegd, met op elke steen een woord.Tekst De tekst op het monument luidt: ‘TOEN DE VREDE EINDELIJK GEKOMEN WAS, PLANTTE DE BUURT HIER OP 2 JUNI 1945 EEN BEVRIJDINGSBOOM. VELE JAREN LEEFDEN EN SPEELDEN WIJ RONDOM ONZE BOOM OP DEZE DIERBARE PLEK, IN VRIJHEID. NU STAAT HIER EEN NIEUWE BOOM, DIE ONS OPNIEUW VERBINDT EN GETUIGE ZAL ZIJN VAN ALLES WAT WIJ SAMEN NOG MOGEN BELEVEN. DE KATTEKAMPEN, SEPTEMBER 2020.’Wijzigingen Op het pleintje dat de Pauwstraat met de Reigerstraat verbindt, stond decennia een majestueuze Amerikaanse eik. Hij is op 2 juni 1945 door de buurt geplant, ter ere van de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de plant is een capsule mee begraven die tijdens het vellen van de zieke boom op 2 november 2018 is opgegraven. In de capsule zat een oorkonde waarin de drie omgekomen buurtbewoners werden herdacht. De capsule en bijbehorende tekst zijn overgedragen aan de conservator van museum Flehite. Mede door inspanning van de buurtbewoners is er in 2020 een nieuwe Moeraseik terug geplant om de bevrijding niet te vergeten. Ook daarbij is een capsule meebegraven met brieven aan bewoners in de toekomst.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich op het pleintje in de Pauwstraat/Reigerstraat in Amersfoort (gemeente Amersfoort).Bron Archief Eemland.
Menu