Menu

Amersfoort, monument Zon & Schild

Amersfoort, monument Zon & Schild

Geschiedenis


Het monument Zon & Schild in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan minstens 250 patiënten van de geestelijke gezondheidszorginstelling Zon & Schild die tijdens de hongerwinter, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn omgekomen als gevolg van honger.

Tijdens onderzoek naar het verleden van Zon & Schild kwam de pijnlijke geschiedenis in 2005 aan het licht. De namen van de patiënten die zijn omgekomen bleken niet allemaal meer te achterhalen. Wel werd duidelijk dat er minimaal 250 patiënten zijn omgekomen.

Het monument is geplaatst naast de Gedachtenisruimte die in 2007 is onthuld. In de Gedachtenisruimte, die is vormgegeven als een open kapel, kunnen mensen op het terrein van Zon & Schild een plaats vinden voor rouwverwerking. De Gedachtenisruimte was een initiatief van de werkgroep Palliatieve Zorg.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Symfora Groep. In 2005, ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van Zon & Schild, is een onderzoek verricht naar de geschiedenis van Zon & Schild door Cecile aan de Stegge. Uit het onderzoek bleek dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog minstens 250 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van honger. Deze feiten waren voor de Symfora Groep aanleiding om een monument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 maart 2009.

Info


Vorm en materiaal
Het monument Zon & Schild in Amersfoort is een rechthoekige gedenksteen van grijsgroene natuursteen, met daarop een inscriptie in witte letters. Het monument is geplaatst op een aantal natuurstenen tegels. Naast het monument staat een Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte is vormgegeven als een open kapel met banken die zijn voorzien van mozaïek.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN DE LAATSE MAANDEN VAN
DE TWEEDE WERELDOORLOG
OVERLEDEN IN ZON & SCHILD
TENMINSTE 250 PATIËNTEN DOOR
ONDERVOEDING EN UITPUTTING

HIERMEE GEDENKEN WIJ HEN
EN DEZE DRAMATISCHE
PERIODE IN DE GESCHIEDENIS
VAN DEZE PLEK

RAAD VAN BESTUUR SYMFORA GROEP
DIRECTIE MEDEWERKERS EN
PATIËNTEN VAN LOCATIE ZON & SCHILD'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de locatie Zon & Schild van zorginstelling Symfora in Amersfoort. Naast het monument staat de in 2007 opgerichte Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte en het monument zijn door een klinkerpad met elkaar verbonden.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief