Appelscha, monument voor Marinus van Emst

Geschiedenis


Het monument voor Marinus van Emst in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman en boswachter die op 12 augustus 1944 in de bossen van Appelscha is gefusilleerd.

Marinus van Emst was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij maakte schuilplaatsen voor onderduikers en joden. Ook bracht hij het bos in kaart voor de geallieerde parachutisten die bij Appelscha landden. In de zomer van 1944 dook Van Emst onder. Op 12 augustus 1944 werd hij opgepakt tijdens een razzia. Dochter Marianne de Boer-Van Emst herinnert zich dat moment als was het gisteren. Haar vader kwam thuis op haar verjaardag en bleef slapen omdat haar moeder Margje de volgende dag jarig was. ‘Opeens was er allemaal geschreeuw’, zegt Marianne, die op dat moment in bed lag. Ze ging naar beneden en zag de soldaten die het hele huis doorzochten. Haar vader heeft ze nadien niet meer gezien.

Van Emst werd met twee gevangenen in een overvalwagen gezet en overgebracht naar het huis van de politiecommandant aan de Bruggelaan. Hij werd aan een verhoor onderworpen, maar liet niets los. Kort daarna werd hij afgevoerd naar de bossen bij camping Us Blau Hiem te Appelscha, waar hij werd doodgeschoten. De twee andere arrestanten werden naar Groningen vervoerd, verhoord en weer vrijgelaten. Van Emst werd op 16 augustus 1944 begraven op de begraafplaats in Nieuw-Appelscha.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Plaatselijk Belang.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 augustus 2004 door Marianne de Boer-Van Emst, dochter van de omgebrachte verzetsman. Deze dag was het precies zestig jaar geleden dat Van Emst werd vermoord.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Marinus van Emst in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is een plaquette.

Wijziging
De plaquette is van de oorspronkelijke locaties overgebracht naar het verzetsmonument te Appelscha.

Overige info


Bronnen

  • Leeuwarder Courant van 13 augustus 2004;
  • Dhr. Prudent Staal.
Menu