Arnhem, 'Airborne-monument'

Artiest:Gijs Jacobs van den Hof
Arnhem, 'Airborne-monument'

Geschiedenis


Het 'Airborne-monument' herinnert de inwoners van Arnhem aan de Slag om Arnhem (17 september 1944), waarbij de Britse luchtlandingstroepen in een vergeefse poging probeerden om via Arnhem een doorgang te forceren door de verdedigingslinies van de bezetter.

John D. Frost was de commandant van het 2e bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie. Onder zijn leiding slaagden de Britten erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. Toch mislukte de operatie bij Arnhem en veel geallieerden sneuvelden. Ook commandant Frost raakte gewond. Op 17 september 1978 is de oude Rijnbrug naar John D. Frost vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1945 door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, mr. S. baron van Heemstra.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Airborne-monument' in Arnhem is een door oorlog beschadigde zuil van het voormalig Paleis van Justitie en staat op de lijst van Nationale Monumenten. De zuil is geplaatst op een voetstuk. De zuil is 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'17
SEPTEMBER
1944'.

Symboliek
'Hier en daar staat een gehavende zuil, te midden van onze herstelde wereld, te getuigen van de verwoesting die eens was. Een zuil als drager van herinneringen aan vergankelijkheid en dood, maar ook aan overwinning en leven.'

Overige info


Locatie
Het 'Airborne-monument' staat midden op het Airborneplein in Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting ICODO;
  • Beelden in Arnhem - een overzicht (Stichting Beelden in Arnhem, 1994);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Menu