Menu

Arnhem, 'KNIL-monument'

Artiest: Thérèse de Groot-Haider
Arnhem, 'KNIL-monument'

Geschiedenis


Het 'KNIL-monument' op Landgoed Bronbeek in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger dat 120 jaar (van 1830 tot 1950) het gezag in het voormalige Nederlands Oost-Indië ondersteunde.

Het KNIL-monument in Bronbeek kreeg nog een bijzonder vervolg. In 1991 werd een kopie van het monument geplaatst op het ereveld van de oorlogsbegraafplaats Pandu bij Bandung op Java.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 juli 1990 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, veertig jaar na de opheffing van het KNIL.

Info


Vorm en materiaal
Het 'KNIL-monument' op Landgoed Bronbeek in Arnhem is een beeld van een Molukse en Nederlandse soldaat in gevechtstenue van omstreeks 1940. Tussen de twee mannenfiguren is een granieten gedenkplaat geplaatst. Het geheel is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'KNIL
KONINKLIJK NEDERLANDS-INDISCH LEGER
1830 1950'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen
  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Voor meer informatie
www.defensie.nl/cdc/bronbeek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief