Assen, Deportatiemonument
Artiest:Flip Drukker, Sam DrukkerGeschiedenis
Het deportatiemonument herinnert aan de wegvoering van de in Assen aanwezige Joden. Op vrijdagavond 2 oktober 1942 werden zij in en rond de Noordersingelschool samengedreven. Hiervandaan werden ze overgebracht naar het kamp Westerbork. Het ging met name om oudere mensen, vrouwen en kinderen. Rond diezelfde datum werden de arbeidsgeschikte mannen en jongens, die toen al enkele maanden in werkkampen verbleven, rechtstreeks naar kamp Westerbork overgebracht.
Oprichting
Het deportatiemonument is opgericht op initiatief van Geert Hovingh, Jan Ridderbos en Ruurd Vanderveen.
Info
Het monument bestaat uit een op een gevel verankerde tekst die is vervaardigd uit verzinkt staal met zwarte poedercoating. De letters van de verschillende regels zijn aan elkaar verbonden door lijnen. De tekst is uitgevoerd in het lettertype Futura, dat stamt uit de tijd dat de nazibeweging opkwam. De afmeting van het monument is ongeveer 100 bij 30 cm. Het monument is ontworpen door de beeldende kunstenaars en grafisch vormgevers Flip Drukker en Sam Drukker.
Tekst
Overige info
Locatie
De plaquette is aangebracht bij de voormalige Noordersingelschool, de plaats waarvandaan op 2 oktober 1942 de in Assen aanwezige Joden werden gedeporteerd.
Bronnen
- Dhr. Jan Ridderbos;
- Traces of War;
- Asser oorlogsmonumenten. Herinneren en herdenken 1940-1945. Germa Greving en Jan Ridderbos. 2015: Van Gorcum, Assen. blz 184-186.