Menu

Avenhorn, Plaquette voor Piet de Haan

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Avenhorn aan Piet de Haan die als millitair om het leven kan bij de verdediging tijdens de Duitse inval in mei 1940.

Piet de Haan had zich na zijn diensttijd als boekhouder/betaalmeester voor de Coöp. Land- en Tuinbouw- en Marktvereniging Avenhorn bijzonder verdienstelijk gemaakt.  Op 2 maart 1939 werd Piet opgeroepen  om zich gereed te houden voor een mobilisatie-oproep. Bij de algehele mobilisatie eind augustus werd bekendgemaakt dat hij naar Utrecht moest afreizen. Daar werd hij gestationeerd op de commandopost die was gelegerd in de villa Amstelwijck in de gemeente Dubbeldam. Hij was door zijn rang als onderofficier ingekwartierd bij de Dubbeldamse familie Van der Made. Dagelijks gingen de militairen op de fiets op pad naar de villa. In de vroege ochtend van 10 mei werden de bewoners van Dordrecht en omgeving opgeschrikt door hevig vliegtuiglawaai. De Duitsers waren de Nederlandse grens overschreden en grote groepen Duitse parachutisten werden in Zuid-Holland gedropt. Piet de Haan besloot meteen de fiets te pakken om naar villa Amstelwijck te gaan. Daar werden zij steeds meer ingesloten en vielen vele gewonden, waaronder Piet de Haan. De familie bleef lange tijd in ongewisse over hetgeen hem was overkomen. Aanvankelijk werden de gevallen militairen begraven in de achtertuin bij de villa naast de restanten bierkratten. In later stadium werden de gevallenen herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Dubbeldam. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft mevrouw De Haan-Bot meer dan 50 keer het graf van haar gesneuvelde man bezocht. Vele jaren deed zij dat samen met de nog in leven zijnde voormalige militairen van wat toen het 1 – 28 – Regiment Infanterie was. 

Onthulling
Het monument is in 1954 onthuld door de toenmalige burgemeester van Avenhorn, de heer mr. Diepenveen.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette voor Pier de Haan te Avenhorn (gemeente Koggenland) bestaat uit een plaquette van zwart natuursteen met tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'MEI 1940
DEZE STEEN WERD GEPLAATST
DOOR HET BESTUUR EN LEDEN
TER NAGEDACHTENIS VAN
PETRUS DE HAAN
BOEKHOUDDER DER
COÖP. LAND-TUINBOUW
EN MARKTVEREENIGING
"AVENHORN EN OMSTREKEN"
GESTORVEN VOOR HET VADERLAND
TE DUBBELDAM 10 MEI 1940.'

Overige info


Locatie
De plaquette bevindt zich aan de gevel van de oude veiling op Het Hoog in Avenhorn (gemeente Koggenland).

Bron
Gemeente Koggenland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief